Business Internaţional

Criză politică în Palestina în mijlocul războiului: Prim-ministrul palestinian Shtayyeh a demisionat. Mişcarea are legătură cu situaţia din Gaza după războiul dintre Israel şi Hamas

Criză politică în Palestina în mijlocul războiului:...

Autor: Petru Mazilu

26.02.2024, 11:58 124

Premierul palestinian Mohammad Shtayyeh a anunţat luni că demisionează. El a spus că a luat decizia să demisioneze pentru a permite realizarea unui consens larg în rândul palestinienilor. Mişcarea are legătură cu situaţia din Gaza după războiul dintre Israel şi Hamas.

Demisia a fost anunţată luni. Decizia premierului Mohammad Shtayyeh are legătură cu aranjamentele politice de după războiul Israelului împotriva grupării islamiste Hamas din Gaza, dar şi cu presiunea SUA asupra Autorităţii Palestiniene, potrivit CNBC.

Demisia lui Shtayyeh trebuie să fie acceptată de preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, care îi poate cere să rămână în funcţie până la găsirea unui înlocuitor.

Într-o declaraţie adresată cabinetului, Shtayyeh, un economist care a preluat funcţia în 2019, a declarat că următoarea etapă va trebui să ţină seama de realitatea din Gaza, care a fost pustiită după aproape cinci luni de lupte grele, de discuţiile de unitate naţională şi de nevoia urgentă a unui consens între toţi palestinienii. În plus, în următoarea etapă ar trebui să se „extindă puterea Autorităţii asupra întregului pământ, Palestina”, a mai spus Shtayyeh.

Autoritatea Palestiniană, formată în urmă cu 30 de ani, exercită o guvernare limitată asupra unor părţi din Cisiordania. Autoritatea a pierdut puterea în Gaza în urma luptei cu Hamas în 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO