Business Internaţional

CSFB nu mai sta pe bursele din Budapesta si Praga

26.06.2001, 00:00 14



Credit Suisse First Boston (Europe), unul dintre cei mai mari importanti consultanti in sectorul investitiilor din Europa Centrala, va inceta activitatile de societate de valori mobiliare la birourile din Praga si Budapesta, au anuntat saptamana trecuta directori ai CSFB.

Slaba performanta a pietelor financiare din cele doua tari au grabit retragerea, prin care se incearca cresterea eficientei si diminuarea costurilor operatiunilor din centrul Europei, a declarat publicatiei Budapest Business Journal un membru al conducerii bancii de investitii.

Cu toate ca intermedierea tranzactiilor va fi stopata, CSFB nu va inchide cele doua birouri si va mentine alte obiecte de activitate pe piata financiara, precum activitatea de banca de investitii, cercetari asupra titlurilor emise si servicii de consultanta.

"Este vorba despre un proces de reducere a costurilor si vom continua sa ne reevaluam operatiunile din zona. Tranzactiile din Ungaria si Cehia vor fi coordonate de la biroul din Londra prin intermediul unor societati de brokeraj partenere, care nu au fost inca selectate", a declarat sursa citata.

Retragerea de pe piata de capital din cele doua state va afecta intre 12 si 15 angajati ai celor doua birouri, cate doi traderi din fiecare, plus salariatii departamentului de back-office (compartimentul care se ocupa de formalitati dupa incheierea tranzactiilor).

Michal Susak, seful operatiilor CSFB din Praga, a confirmat informatiile privind restructurarea si a afirmat ca procesul va afecta sapte salariati ai biroului.

"Dar acest lucru nu inseamna ca vor fi dati afara, deoarece vor primi noi pozitii in cadrul grupului", a adaugat acesta. Oficialii biroului din Budapesta nu au putut fi contactati de redactorii publicatiei ungare.

CSFB a fost una dintre primele case europene de brokeraj care a intrat pe piata Ungariei, in 1990. Compania a participat la privatizarea marilor firme de stat, din postura de consultant si a desfasurat activitati importante ca banca de investitii.

Potrivit datelor oferite de Budapest Stock Exchange (bursa de valori din capitala Ungariei), CSFB a fost anul trecut cea de-a sasea firma de brokeraj din punct de vedere al veniturilor generate din tranzactionarea actiunilor.

Firma a inregistrat in 2000 un profit net de 793 milioane forinti (3,3 milioane de dolari), dar in primele trei luni ale anului, profitul a scazut la 95,5 mil. forinti (335.000 dolari).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24