Business Internaţional

Cu inflaţia de bază încă ridicată, BCE şi Fed sunt aşteptate să scumpească în continuare creditul în pofida riscurilor economice

Cu inflaţia de bază încă ridicată, BCE şi Fed sunt...

Autor: Catalina Apostoiu

13.04.2023, 21:33 379

În pofida avertismente­lor privind riscurile economice generate de turbulenţele recente din sectorul bancar, marile bănci cen­trale îşi menţin focusul asupra infla­ţiei şi nevoii de a majora în conti­nuare dobânzile pentru a o îmblânzi, scrie Reuters.

Avertismentele privind nevoia de prudenţă vin de la oficiali de top ai FMI, de la pieţele de obligaţiuni care emit semnale de recesiune şi chiar de la unii strategi care spun că monito­rizează detaliile datelor bancare şi sentimentul executivilor din industrie pentru semne de probleme.

În pofida avertismentelor, BCE şi Fed sunt aşteptate să majoreze dobânzile la următoarea şedinţă.

În Europa, după evitarea rece­siu­nii şi trecerea cu bine a iernii, te­merile legate de inflaţie s-au mutat spre preţurile „de bază“ care con­tinuă să crească. Oficialii europeni au minimalizat riscurile legate de criza bancară şi au subliniat că economia se dovedeşte mai rezistentă decât se anticipase anterior.

Philip Lane, economistul-şef de obicei prudent al BCE, chiar a pus mai multe majorări de dobânzi pe masă în condiţiile creşterii inflaţiei de bază.

Strategii BCE converg către o majorare de 25 de puncte bază în mai, deşi şi alte opţiuni rămân în dis­cuţie, iar dezbaterile nu s-au încheiat, au declarat cinci surse familiare cu discuţiile pentru Reuters.

BCE a majorat dobânzile cu cel puţin 50 de puncte bază în cadrul a şase şedinţe succesive pentru a îmblânzi inflaţia.

Majorarea din mai va fi mai mică pe fondul nesiguranţei încă ridicate şi în condiţiile în care majorările trecu­te încă nu s-au reflectat la nivelul e­co­n­omiei. Sursele citate au adăugat că vârful dobânzilor se întrevede a­cum şi că această „ultimă milă“ tre­bu­ie na­vigată cu paşi mai mici. De ase­­menea, dobânda de depozit a BCE, situată acum la 3%, se află la un nivel care restricţionează creşterea.

Sursele au mai arătat că noi majorări de dobânzi sunt necesare pentru că inflaţia generală rămâne ridicată, iar inflaţia de bază ar putea urca timp de încă câteva luni.

Şi în cazul băncii centrale americane, oficialii par pregătiţi să-şi prelungească ciclul majorărilor de dobânzi când se vor reuni luna viitoare, dând deoparte avertizările de recesiune ale consilierilor lor cu un pariu că trebuie să acţioneze în continuare pentru restrângerea inflaţiei, notează Bloomberg.

Minutele ultimei şedinţe arată că oficialii şi-au redus aşteptările privind nivelul la care va trebui să urce dobânzile după problemele din sectorul bancar. Totuşi, aceştia au majorat dobânzile cu un sfert de punct pe fondul datelor ce indicau faptul că presiunile inflaţioniste rămân prea ridicate.

Ultimele date privind inflaţia au indicat o moderare a creşterii preţurilor în martie, dar nu suficientă pentru a descuraja Fed-ul de la o nouă scumpire a creditului în mai.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO