Business Internaţional

Cum a ajuns primarul unui orăşel din Japonia să ajute la creşterea ratei natalităţii din ţara sa

Cum a ajuns primarul unui orăşel din Japonia să ajute...

Autor: Catalina Apostoiu

21.02.2024, 22:36 419

Yoshiharu Izaki, primarul Nagareyama, un orăşel din Japonia, a inversat declinul ratelor natalităţii pe plan local contracarând tendinţa naţională cu politici prietenoase cu copiii care sunt copiate şi în alte părţi din Japonia, scrie Bloomberg.

În orice zi din săptămână la principalele staţii de tren din Nagareyama, o suburbie a oraşului Tokyo, peste 100 de copii sunt aduşi de părinţi dimineaţa pentru a fi trans­portaţi la centrele lor de îngrijire cu ajutorul autobuzelor, aceştia fiind preluaţi de părinţi seara din exact acelaşi loc.

Aceasta este una dintr-un număr de iniţiative de îngrijire a copiilor im­plementate de primarul Yoshiharu Izaki, care şi-a asumat poziţia în 2003. De atunci, Nagareyama a câş­tigat importanţă în Japonia ca una dintre puţinele regiuni care asistă la o rată în creştere a natalităţii şi popu­laţiei, contrastând cu tendinţa naţio­nală de scădere.

Rata fertilităţii din acest orăşel a depăşit nivelul naţional în 2011, iar rata creşterii populaţiei a fost cea mai ridicată din Japonia timp de şase ani consecutivi.

„Ce distinge Nagareyama este că am creat un mediu în care poţi creşte foarte uşor copii având în acelaşi timp o slujbă“, spune Izaki, în vârstă de 70 ani, care merge cu bicicleta la muncă.

Acesta nu este un lucru uşor într-o ţară ca Japonia, care se remar­că în rândul ţărilor dezvoltate prin dis­­pari­tă­ţile sale de gen şi normele so­ci­ale care fac adesea ca femeile să poar­te povara responsabilităţilor casnice.

În pofida eforturilor continue ale guvernului de stimulare a ratei nata­lităţii, aproape 50% din familiile cu copii au doar un copil.

Izaki este primar de aproximativ 21 de ani şi a câştigat al şaselea man­dat anul trecut ca independent. Spre deosebire de alţi politicieni, acesta încearcă să prezinte o faţă diferită e­lectoratului său, împărtăşind fotogra­fii cu el făcând exerciţii pentru men­ţinerea greutăţii, de exemplu.

O pasiune pentru dezvoltare ur­ba­nă l-a făcut de asemenea să ur­meze studii postuniversitare în SUA, unde a lucrat un timp înainte de a se întoarce în Japonia.

Nu este neobişnuit în Japonia ca părinţii să fie nevoiţi să facă naveta pentru a-şi lăsa copiii din cauza unei penurii de facilităţi de îngrijire de zi a copiilor. Deşi Izaki a făcut eforturi pentru a creşte numărul de astfel de facilităţi, nu toate familiile îşi pot trimite copiii în una din apropiere şi sunt nevoite să se înscrie în una din altă parte a oraşului.

Politica de a lăsa copiii şi de a-i prelua din staţii ajută la facilitarea procesului.

Pe lângă această politică, Nagareyama are şi alte avantaje care îl fac dorit de familii. Două staţii din oraş sunt conectate direct la districtul Akihabara din centrul Tokyo pe cale ferată, călătoria durând doar 30 de minute. Izaki spune că sunt planuri acum de extindere a legăturilor.

Primarul adaugă că a făcut şi face eforturi pentru a îmbunătăţi şi alte aspecte ale vieţii din Nagareyama, prin extinderea spaţiilor verzi de exemplu.

Şi alte oraşe din Japonia au început să adopte politicile Nagareyama.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO