Business Internaţional

Cum fac băncile americane milioane de dolari din vânzarea creditelor auto pe care clienţii nu le pot rambursa

Cum fac băncile americane milioane de dolari din...

Autor: Catalina Apostoiu

02.12.2023, 13:01 569

Să fie acesta un ecou al prac­ticilor băncilor legate de creditele ipotecare subprime aflate în centrul crizei financiare din 2008? Creditele riscante acordate de băncile ameri­cane clienţilor cu un istoric de credit slab se transformă în investiţii solide, ca parte a unei maşinării de făcut bani extrem de bine puse la punct, scrie Bloomberg.

Băncile profită în timp ce debito­rii sunt copleşiţi de creditele care au dobânzi extrem de ridicate. Industria susţine că vine în ajutorul clienţilor cu istoric slab de credit care au nevoie de mijloace de transport.

„Împachetarea“ creditelor şi revân­zarea acestora ca obligaţiuni bazate pe active, un proces cunoscut drept securitizare, e o practică după care băncile americane se dau în vânt. Firme de investiţii ca Capital Group şi Bank of New York Mellon achiziţionează masiv astfel de titluri pentru că randamentele lor sunt peste cele ale titlurilor de trezorerie. Creditele auto acordate clienţilor cu istoric slab de credit s-au aflat la baza unor obligaţiuni de peste 37 miliarde de dolari anul trecut, dublul valorii înregistrate cu un deceniu în urmă, relevă datele Bloomberg.

Investitorilor puţin le pasă că aceşti debitori subprime nu-şi pot plăti creditele. Multiple straturi de protecţie le garantează că vor obţine câştiguri. În timp ce clienţii îşi pier­deau adesea maşinile şi-şi vedeau vieţile bulversate, Santander de exem­plu a câştigat zeci, dacă nu sute de milioane de dolari.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Power Summit’24
AFACERI DE LA ZERO