Business Internaţional

Cum poate smulge Polonia Europa din ghearele Gazprom? Cumpărând gaze ruseşti, spun experţii

Cum poate smulge Polonia Europa din ghearele Gazprom?...

Autor: Catalina Apostoiu

28.03.2019, 00:04 871

La numai două ore de mers cu maşina distanţă de Berlin, Swinoujscie din Polonia este în centrul unor planuri care ar putea schimba balanţa energiei din UE, scrie Deutsche Welle.

Piotr Wozniak, preşedinte al firmei poloneze de stat de petrol şi gaze PGNiG, are o misiune vitală. „Strategia PGNiG este de a-şi diversifica sursele de gaze naturale, bazându-se pe producţia din Norvegia şi importuri de gaze naturale lichefiate (GNL), la care se adaugă producţia locală“, a declarat acesta.

PGNiG a semnat un acord pe 20 de ani pentru importuri de GNL americane în 2018 şi va investi 200 milioane de euro pentru a obţine gaze din Norvegia. Varşovia a anunţat în acelaşi timp că nu-şi va prelungi contractul pe 22 de ani semnat cu gigantul rus Gazprom în 2022.

„Contractele semnate cu partenerii americani ne permit să achiziţionăm gaze la un preţ cu 20-30% mai scăzut decât cele cumpărate de la Gazprom“, a declarat Wozniak.

Unii specialişti cred însă că singurul mod în care Polonia poate sparge controlul Gazprom asupra livrărilor de gaze în ECE ar putea fi prin achiziţionarea de gaze ruseşti. Aceştia argumentează că diversificarea va fi prea costisitoare şi şi-ar putea ignora propriile obiective dacă Varşovia nu va cumpăra gaze pe piaţa spot după expirarea contractelor pe termen lung în 2022.

Consumul de gaze al Poloniei se situează la 17 miliarde de metri cubi pe an. Cota gazelor ruseşti în importurile poloneze a scăzut de la 88,9% în 2016 la 66,8% în 2018, potrivit cifrelor PGNiG.

Speranţele Poloniei privind importurile de gaze sunt legate de un terminal GNL situat în Swinoujscie, în nord-vestul Poloniei, operat de Polskie LNG, o subsidiară a operatorului sistemului polonez de transport de gaze Gaz-System. Capacitatea de regazificare a acestuia este de 5 miliarde de metri cubi, iar Polskie LNG intenţionează să o crească la 7,5 miliarde, ceea ce ar acoperi aproximativ 40% din cererea anuală de gaze a Poloniei.

Wozniak a respins orice speculaţie că proiectul ar avea un caracter politic. Proiectul, care ar permite pentru prima dată transportul de gaze direct de la depozitele din Norvegia către pieţele daneză şi poloneză, dar şi pe pieţele învecinate, este considerat de către UE drept „esenţial pentru integrarea reţelelor de energie europene“.

Pwel Jakubowski, CEO al Polskie LNG, spune că livrările de GNL şi cele de gaze norvegiene ar putea reorienta piaţa central-europeană a gazelor prin crearea de rute nord-sud pentru înlocuirea celor existente est-vest, reducând dependenţa de Rusia. „Polonia lucrează la interconectori pentru a livra volumele excedentare către pieţele învecinate pentru a crea un hub regional de gaze“, potrivit lui Jakubowski.

Nu toţi sunt însă convinşi. Unii experţi susţin că de fapt scopul Poloniei este de a elimina Gazprom cu orice preţ, polonezii fiind reticenţi în ceea ce priveşte implementarea legislaţiei UE şi deschiderii pieţei locale în faţa competiţiei.

„Decizia de a folosi gaze non-ruseşti va fi bazată mai mult pe geopolitică şi pe experienţa şi atitudinea lor faţă de Rusia, mai degrabă decât pe calculi economice“, spune Anna Mikulska, de la Center for Energy Studies de la Rice University.

„Însă Polonia ar avea probabil cea mai bună şansă de a deveni un hub dacă, dincolo de GNL şi Baltic Pipe, ar negocia cu Rusia pentru a aduce gaze ruseşti“, adaugă aceasta.

Puţini cred însă că un astfel de lucru se va întâmpla în viitorul apropiat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO