Business Internaţional

Cum să-ţi critici viitorul patron la interviul de angajare: unul din candidaţii la şefia FMI spune că Fondul "a eşuat profund" în anticiparea crizei

 Audierile pentru şefia FMI - ce spune unul din candidaţi: Fondul "a eşuat profund" în anticiparea crizei

Autor: Vlad Popescu

22.06.2011, 11:32 692

Guvernatorul băncii centrale a Mexicului, Agustin Carstens, afost intervievat marţi de consiliul executiv al FMI pentru poziţiade director general, afişându-se ca un promotor al consensului cuexperienţă variată în gestionarea crizelor economice, transmiteReuters.

Carstens este primul candidat la şefia FMI intervievat deboard-ul instituţiei de la Washington. Ministrul francez alFinanţelor, Christine Lagarde, considerată favorită pentru ocupareapoziţiei, se va prezenta miercuri în faţa consiliului.

Carstens a declarat, în întâlnirea cu board-ul FMI, că vedepatru provocări principale pentru următorul director general alinstituţiei, şi anume creşterea influenţei ţărilor cu economiiemergente, consolidarea monitorizării economiei globale, creştereacapacităţii Fondului de a preveni crize şi supraveghereacoordonării politicilor economice la nivel global.

"Eşecul în privinţa abordării acestor chestiuni ar diminuarelevanţa FMI şi ar aliena membrii instituţiei", a declaratoficialul mexican într-un comunicat către consiliul executiv.

Carstens a adăugat că Fondul "a eşuat profund" în anticipareacrizei financiare din ultimii ani, acuzând economiile dezvoltate căau ignorat în repetate rânduri sfaturile FMI.

Consiliul executiv al FMI vrea să desemneze până pe 30 iuniesuccesorul lui Dominique Strauss-Kahn, care a demisionat lunatrecută. Board-ul Fondului a anunţat marţi că se va reuni pe 28iunie pentru a discuta chestiunea succesiunii.

Carstens a admis anterior că pleacă cu a doua şansă în cursapentru şefia FMI. Totuşi, el a avertizat că învestirea unuieuropean în timp ce FMI participă la rezolvarea crizei datoriilorde stat din zona euro ar putea reprezenta un conflict deinterese.

Postul de director general al FMI este ocupat încă de laînfiinţarea instituţiei de un european, în timp ce preşedinţiaBăncii Mondiale a fost întotdeauna deţinută de un american.

Carstens are o experienţă vastă cu situaţii de criză financiară,fiind apropiat de turbulenţele care au lovit America Latină înrepetate rânduri din anii '80 până acum. El făcea parte din echipabăncii centrale a Mexicului în timpul crizei peso-ului din1994.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO