Business Internaţional

Cursa pentru putere în Grecia a intrat pe ultima sută de metri. Vor provoca grecii o nouă criză în zona euro?

Liderul Syriza Alexis Tsipras (stânga) şi premierul elen Antonis Samaras (dreapta) sunt cele două personaje care ar putea reactiva un focar de criză

Liderul Syriza Alexis Tsipras (stânga) şi premierul elen Antonis Samaras (dreapta) sunt cele două personaje care ar putea reactiva un focar de criză

Autor: Bogdan Cojocaru

23.01.2015, 00:04 198

Alegerile parlamentare de dumi­ni­că din Grecia, un duel pentru putere între partidul guvernului agreat de creditorii internaţionali şi o for­ma­ţiu­ne re­belă radicală care a căpătat for­ţă mi­litând contra austerităţii, au fost trans­for­mate de liderii zonei euro şi de au­to­rităţile ateniene într-un refe­ren­dum pentru rămânerea ţării în zona euro. Temerile privind integritatea zonei euro au acutizat în anii trecuţi criza datoriilor suverane, cu impact devas­tator asupra majorităţii econo­miilor europene.

Vor ceda grecii în faţa acestei pre­siuni? Formaţiunea rebelă Syriza con­duce în sondaje.

„Politicile Syriza vor aduce ţării ieşirea din zona euro şi noi acorduri de bailout“, a avertizat premierul Antonis Samaras.

Pentru a atrage alegătorii, el a amin­tit că partidul său este pregătit să fina­lizeze toate acordurile pe care ţara le are cu creditorii.

Alexis Tsipras, liderul Syriza, a ales calea concilierii, spunând că partidul său de stânga, dacă va veni la putere, va res­pecta regulile bugetare ale UE şi va ur­mări ţintele de reducere a deficitului bugetar. Analiştii au interpretat discur­sul ca fiind o ramură de măslin întinsă de Tsipras creditorilor ţării într-un mo­ment în care simte că puterea nu-i mai poate scăpa. 

„Un guvern Syriza va respecta obli­gaţiile Greciei ca membru al zonei eu­ro, pentru a menţine un buget echili­brat şi se va angaja să respecte obiec­tivele de con­solidare“, a spus Tsipras. Însă el a amin­tit că nimic nu mai poa­te împiedica îm­plinirea „dorinţei gre­­­cilor de a inversa re­gimul progra­mu­lui de bailout“. Parti­dul său este hotărât să reducă taxele, să pro­tejeze de­­pozitele din băncile greceşti şi să pu­nă capăt eva­cuă­rilor silite ale celor care nu-şi mai pot plăti ipotecile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO