Business Internaţional

Datoria sovietica, inapoi in Balcani

28.03.2003, 00:00 15

Rusia si alte cinci state din fosta Iugoslavie au ajuns la un acord privind nivelul teoretic al datoriei Rusiei din perioada comunista, urmand ca statele creditoare din Balcani sa-si recupereze creantele individual, relateaza The Moscow Times.
Rusia va plati o suma totala de 1.292 de ruble transferabile, unitatea monetara care a fost utilizata pentru plata exporturilor intre Uniunea Sovietica si partenerii sai comerciali din fostul CAER.
In trecut, rublele transferabile au fost evaluate la o paritate unu la unu cu dolarul americani, insa conform acestui acord, Rusia va stabili o rata de schimb cu fiecare creditor in parte. Numai dupa aceea va deveni clar care este valoarea sumelor pe care le va primi fiecare stat. Datoria totala va fi divizata potrivit unui criteriu implementat anterior, astfel ca Serbia si Muntenegru vor primi 30%, Croatia 23%, Slovenia 16%, Bosnia 15,5% si Macedonia 7,5% din valoarea datoriei.
Ministrul adjunct de finante al Rusiei, Sergei Kolotukhin a declarat ca tara sa este multumita de acest acord, la care s-a ajuns dupa 12 ani de la destramarea Iugoslaviei comuniste, in 1991. "Dar, nu putem sa fim de acord cu paritatea cu dolarul american. Poate 50 de centi americani ar fi acceptabil", a adaugat el.
Kolotukhin a mai spus ca Rusia spera sa incheie rapid decontarea cu Sebia si Muntenegru si ca ia in considerare o serie de variante cum ar fi furnizarea de echipamente pentru sectorul energetic sau particitparea la restructurarea ampla a centralei hidroelectrice Portile de Fier.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels