Business Internaţional

De ce este bine să bei o bere la birou?

 De ce este bine să bei o bere la birou?

Autor: Ioana Nita

05.05.2012, 00:11 2053

Avantajul pe care îl ai dacă eşti proprietarul unei afaceri şi propiul tău şef este acela că tu stabileşti regulile şi le poţi încălca când vrei dacă ai un motiv întemeiat. Una dintre regulile pe care le poţi lăsa deoparte fără grijă este consumul de alcool la locul de muncă, scrie Inc.com.

Dacă lucrezi cu utilaje grele sau speli geamuri la etajul 10 opreşte-te din citit acum. Însă pentru cei cu muncă de birou care necesită creativitate există un nou studiu care arată că a consuma ocazional 1-2 pahare de băuturi alcoolice ar putea fi benefic pentru tine şi pentru afacerea ta. Profesorul Andrew Jarosz, de la Universitatea Illinois (SUA), specializat în psihologie cognitivă, a cercetat efectele consumului unei cantităţi moderate de alcool asupra capacităţii de a rezolva problemele.

Pentru a testa teoria conform căreia cantităţi moderate de alcool stimulează creativitatea, echipa lui Jarosz a împărţit cei 40 de bărbaţi participanţi la studiu în două grupuri: unul în care persoanele beau o cantitate de vodcă echivalentă cu două halbe de bere şi unul în care particpanţii se abţin de la alcool. Ambele grupuri au rezolvat apoi un test de gândire în care participanţii trebuie să găsească o legătură între trei cuvinte.

Principala descoperire a cercetării este că participanţii care au consumat alcool au rezolvat mai multe cerinţe ale testului şi mai rapid în comparaţie cu cei care s-au abţinut (primul grup a rezolvat 58% din cerinţe, comparativ cu 42% pentru celălalt grup),

Bineînţeles că există anumite aspecte care pot fi interpretabile, cum ar fi cuvântul "moderat". Co-autorul studiului, Jenny Wiley, a spus: "Noi am testat ce se întâmplă când oamenii beau până ameţesc, nu atunci când beau extraordinar de mult." Această cercetare nu prezintă argumente care să susţină că alcoolul consumat în mod abuziv are aceleaşi efecte.

Contextul în care se consumă alcool contează la fel de mult ca şi cantitatea băută. Persoanele care au activităţi periculoase, care implică concentrare sau rutină nu ar avea niciun beneficiu dacă ar consuma două beri. Însă dacă eşti la birou şi încerci într-o zi să rezolvi o problemă după-amiaza târziu şi ai poftă să bei ca să îţi vină idei, conform studiului eşti liber să acţionezi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24