Business Internaţional

Declaratiile oficialilor Fed duc la scaderea dolarului; uncia de aur cocheteaza cu 420 de dolari

06.01.2004, 00:00 19



Dolarul a stabilit, ieri, un nou minim record fata de euro, tendinta descendenta reflectand temerile legate de deficitul comercial al SUA, care a influentat in mod negativ economia acestui stat in 2003.



Euro a fost tranzactionat cu 1,2672 dolari pe unitate, coborand ulterior la 1,2660 dolari pe unitate, cu aproape 0,5% peste nivelul stabilit la inchiderea sedintei valutare precedente. Cursul de schimb fata de moneda japoneza a fost stabilit la aproape 135,6 yeni - valoarea maxima pentru euro inregistrata in ultimele cinci luni.



In schimb, dolarul s-a dovedit mai rezistent in fata yenului, dupa o crestere anterioara neasteptata, pusa pe seama interventiei autoritatilor nipone care ar fi realizat achizitii importante de moneda americana.



Dolarul a scazut temporar la 106,76 yeni pe unitate, stabilind un nou minim pentru ultimele patru luni, moment in care pietele anticipau interventia autoritatilor de la Tokyo. Ulterior, moneda americana a urcat la un curs de schimb de 107,38 yeni, depreciindu-se apoi la 106 yeni.



Dolarul a fost tras in jos si de declaratia oficialului Federal Rezerve, Ben Bernanke, care a apreciat ca riscul unei crize valutare nu este real, iar compararea dolarului american numai cu moneda euro poate fi " inselatoare". Comentariile acestuia confirma intr-o anumita masura speculatiile potrivit carora autoritatea monetara americana va mentine neschimbata rata dobanzii de referinta la 1%, pentru cea mai mare parte a anului 2004.



Pe parcursul anului 2003, dolarul a pierdut 17% fata de euro si 9% comparativ cu yenul. Evolutia sa nu da semne de redresare, iar majoritatea operatorilor bursieri sunt sceptici in privinta capacitatii administratiei americane de a reusi, in acest an, sa reduca deficitul de cont curent si deficitul fiscal.



In paralel cu evolutia monedei euro, lira sterlina a marcat un nou record pentru ultimii 11 ani fata de dolar, in cursul sedintei de luni, apreciindu-se la 1,7963 dolari pe unitate. Totodata, dolarul australian, una dintre devizele cu cea mai impresionante evolutie din anul 2003, a urcat fata de moneda americana la maximul din ultimii sase ani si jumatate, respectiv de 76,35 de centi de dolar SUA.



Cererea pentru moneda americana s-a diminuat puternic in ultimul an pe masura ce dobanzile din Statele Unite au ramas la jumatatea celor din Europa, descurajand investitorii internationali sa participe la finantarea imensului deficit american. Declinul dolarului, care face ca bunurile importate in SUA sa fie mai scumpe decat productia interna, nu are un impact semnificativ asupra inflatiei, care va ramane la un nivel redus, a comentat Bernanke. Oficialul Fed a mai apreciat ca evolutia dolarului nu trebuie raportata numai la euro, fiind necesara o viziune mai ampla care sa includa devizele principalelor puteri comerciale.





Aurul, la maximul ultimilor 14 ani



Pretul aurului a atins, luni, cea mai ridicata valoare din ultimii 14 ani, respectiv de 418 dolari pe uncie, dupa ce dolarul a stabilit un nou minim record fata de euro, majoritatea analistilor anticipand noi scumpiri ale metalului pretios.



"Cotatia ar putea cobori la 410 dolari, dar ne asteptam la o cotatie de pana la 420 dolari pe uncie", a anticipat un dealer din Sydney.



Luni dimineata, aurul era tranzactionat cu 417 dolari pe uncie, comparativ cu pretul stabilit la sedinta anterioara din Londra, respectiv 415,25 dolari. Aurul s-a scumpit cu aproximativ 20% pe parcursul anului trecut, ascensiunea fiind favorizata de tensiunile geopolitice si de deprecierea dolarului. Posesorii de alte devize, in special euro, pot achizitiona aurul la un pret mai convenabil atunci cand dolarul scade.



Metalul pretios a atins pretul de 425 de dolari pe uncie la inceputul anilor '90. In luna decembrie, cotatia s-a dovedit mai rezistenta, mentinandu-se peste nivelul de 400 de dolari, in pofida unor factori favorabili dolarului, precum capturarea fostului presedinte irakian Saddam Hussein.



Alti operatori se asteapta chiar la o scumpire de pana la 425 de dolari pe uncie. Unii analisti preconizeaza ca aurul va atinge cotatia de 450 de dolari pe uncie, cea mai inalta din ultimii 16 ani, pe fondul violentei continue din Irak si a temerilor privind eventuale noi atacuri indreptate impotriva Statelor Unite.



Evolutia ascendenta a aurului a fost dublata de ascensiunea pretului platinei, de la 815,5 dolari la 822 dolari pe uncie. Pe data de 18 decembrie 2003, metalul pretios a atins cea mai ridicata valoare din ultimii 23 de ani, respectiv de 858 dolari pe uncie.
gabriel.taranu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO