Business Internaţional

Declinul sever al pieţei imobiliare din Suedia, semn al durerii acute viitoare pe care ar putea-o resimţi multe pieţe dezvoltate

Declinul sever al pieţei imobiliare din Suedia, semn al...

Autor: Catalina Apostoiu

21.11.2022, 22:59 1387

Scăderea preţurilor locuinţelor din Suedia a accelerat în octombrie, ţara nordică fiind prinsă în ghearele celui mai abrupt declin al sectorului rezidenţial din ultimele trei decenii, declin ce arată către ce s-ar putea îndrepta multe economii dezvoltate, scrie Bloomberg.

Alimentată de inflaţia fără precedent şi mişcările băncilor centrale de scumpire a creditului, piaţa rezi­denţială mondială dă semne de scădere. În Suedia, preţurile locunţelor au coborât cu aproximativ 14% de la un vârf atins la începutul acestui an. Preţurile sunt în scădere de şapte luni consecutive, gospodă­riile resimţit presiunea crizei costurilor de trai.

Agenţiile imobiliare nu se aşteaptă la o redresare reală până în primăvara anului viitor cel mai devreme. Majoritatea forecasterilor se aşteaptă ca declinul său continue, iar traiectoria actuală indică faptul că creşterile uriaşe de preţuri înre­gistrate în pandemie ar putea fi şterse până la începutul anului viitor. Înanite de declin, piaţa reziden­ţială suedeză se număra printre cele mai fierbinţi din Europa, iar acumularea constantă de datorii din partea gospodăriilor dă de multă vreme bătăi de cap autorităţilor şi băncii centrale ale ţării. În acest stadiu, principala îngrijorare este legată de impactul asupra cheltuie­lilor consumatorilor, în condiţiile în care costurile de finanţare cresc într-o societate unde o mare proporţie din creditele ipotecare au dobânzi variabile.

Costurile de finanţare în creştere pun de asemenea presiune asupra finanţelor deţinătorilor de proprie­tăţi comerciale. Banca centrală a ţării a indicat sectorul drept cea mai mare ameninţare la adresa stabilităţii financiare a Suediei.

În alte ţări, declinul preţurilor este de-abia la început. Preţurile din Canada sunt acum cu 10% sub vârf. Declinuri de până la 20% sunt aşteptate în ţări ca SUA, Marea Britanie şi Noua Zeelandă.

În Germania, preţurile locuinţelor vor scădea cu 3,5% anul viitor, cu criza costurilor de trai şi scumpirea creditului afectând consumatorii, însă şansele unui crah în toată regula sunt reduse, revelă un sondaj Reuters realizat în rândul experţilor imobiliari.

În sondajul din august fusese anticipată o creştere de 0,5% a preţurilor. În 2024, preţurile sunt aşteptate să scadă cu 0,5% înainte de a creşte cu 1,0% în 2025.

În SUA, vânzările de locuinţe s-au aflat în scădere pentru a noua lună consecutiv în octombrie, în condiţiile în care creşterea dobânzilor creditelor ipotecare şi preţurile ridicate au ţinut cumpărătorii departe de piaţă, scrie CNN.

Vânzările de locuinţe existente au scăzut cu 28,4% în octombrie faţă de aceeaşi lună a anului trecut şi cu 5,9% faţă de septembrie.

Trendul descendent a început în februarie, marcând cea mai lungă perioadă de declin al vânzărilor din 1999.

 

Acumularea constantă de datorii din partea gospodăriilor dă de multă vreme bătăi de cap autorităţilor şi băncii centrale ale Suediei.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO