Business Internaţional

Deutsche Bank, cea mai mare bancă germană a ajuns să facă un profit trimestrial de numai 18 mil. euro

John Cryan, CEO al Deutsche Bank: Dacă actualul climat macoeconomic dezastruos persistă, vom fi nevoiţi să fim mult mai ambiţioşi cu etapizarea şi intensitatea restructurării băncii. Nu ne vom feri în a lua decizii grele doar pentru a ne îmbunătăţi rezultatele pe termen scurt

John Cryan, CEO al Deutsche Bank: Dacă actualul climat macoeconomic dezastruos persistă, vom fi nevoiţi să fim mult mai ambiţioşi cu etapizarea şi intensitatea restructurării băncii. Nu ne vom feri în a lua decizii grele doar pentru a ne îmbunătăţi rezultatele pe termen scurt

Autor: Alexandru Zărnoeanu

28.07.2016, 00:03 1024
Deutsche Bank, cea mai mare bancă germană după active şi una dintre cele mai mari bănci europene de investiţii, a anunţat ieri că a obţinut în al doilea trimestru un profit net de doar 18 mil. euro, în scădere cu 98% faţă de anul trecut, când a avut un câştig net de 798 mil. euro, scrie presa in­ter­naţională. Re­zul­tatul este peste aş­tep­tările analiş­ti­lor ches­tionaţi de Bloom­berg care anticipau pier­deri de 22 mil. euro.

John Cryan, CEO-ul bri­tanic al băncii, însăr­ci­nat în iulie 2015 cu re­dre­sarea celei mai puternice bănci ger­ma­ne, a aplicat un program drastic de re­struc­turare care a inclus vânzarea acti­velor cu risc ridicat, con­ce­dierea a 9.000 de anga­jaţi, înghe­ţa­rea plăţii di­vi­den­delor, îmbunătăţirea re­ţelelor IT ale băncii, reducerea bonu­surilor şi a buge­telor de călătorie pentru a creşte ni­velu­rile de capital. Însă astăzi, Cryan s-a vă­zut nevoit să anun­ţe că banca va fi for­ţată să reducă în continuare din costuri.

„Chiar dacă rezultatele arată că trecem printr-o restructurare susţinută, suntem mulţumiţi cu progresul făcut. Dacă actualul climat macoeconomic dezastruos persistă, vom fi nevoiţi să fim mult mai ambiţioşi cu etapizarea şi intensitatea restructurării băncii. Nu ne vom feri în a lua decizii grele doar pentru a ne îmbunătăţi rezultatele pe termen scurt“, a declarat John Cryan odată cu anunţarea rezultatelor.

Acţiunile Deutsche Bank listate pe bursa din Frankfurt au scăzut  ieri cu 2,9% după anunţul rezultatelor. De la în­ceputul anului, acţiunile băncii au su­fe­rit un declin de 44,5%. Deutsche Bank are o capitalizare bursieră de 16,9 mld. euro, de opt ori mai mică decât în 2007, înainte să înceapă criza, iar acţiunile sale sunt tranzacţionate la doar un sfert din valoarea contabilă a băncii. Profitul ob­ţinut de bancă în al doilea tri­mestru a fost în mare parte anulat de chel­tuielile legale ale băncii, implicată în nume­roase pro­cese, pe care le-a „stins“ plă­tind amenzi ustu­rătoare, dar şi de plă­ţiile com­pesan­torii şi alte cheltuieli de res­truc­turare ale băncii. În T2, chel­tuielile pentru litigii au fost de doar 120 milioane euro, după ce în 2015 au fost de zece ori mai mari.

O altă problemă a băncii, des întâlnită printre creditorii europeni, este rata scăzută a capitalurilor de nivel 1 ale băncii (CET 1). Acest indicator, care măsoară cât de rezistentă poate fi o bancă la şocuri, a atins valoarea de 10,8% din active, în creştere cu 0,1% faţă de trimestrul precedent. John Cryan a anunţat că banca nu va emite noi acţiuni pe bursă pentru a acoperi lipsa de capital.

Veniturile băncii în al doilea trimestru au fost de 7,39 mld. euro, cu 19% mai mici decât cu un an înainte şi valoarea activelor ponderate la risc a coborăt cu 3,4% la 402 mld. euro, conform datelor Bloomberg. Raportul costuri-venit a fost de 91%, în creştere faţă de 85% anul trecut.

Una din sursele problemelor băncii acumulate de-a lungul anilor vine şi din strategia companiei. Spre comparaţie cu alte bănci europene, Deutsche Bank se concentrează în continuare pe activităţi de investment banking şi are o expunere globală, ceea ce a făcut FMI să numească banca drept cea mai riscantă dintre băncile de risc sistemic. Într-un editorial apărut recent, The Economist critică banca pentru lipsa unei viziuni coerente şi inabilitatea de a se concentra pe o anumită divizie profitabilă.

Deutsche Bank se află printre primele bănci majore care şi-au anunţat rezultatele pentru trimestrul doi, într-o săptămână cu un calendar aglomerat în ceea ce priveşte raportările băncilor. Ieri a mai raportat Santander, astăzi îşi vor anunţa rezultatele Credit Suisse, Lloyds şi BNP Paribas, iar mâine vor urma Barclays, UBS dar şi controversata bancă Monte Paschi din Siena. Tot săptămâna aceasta, în ziua de vineri, Autoritatea Bancară Europeană va publica rezultatele testelor de stres aplicate băncilor europene.

Santander, cea mai mare bancă a Spaniei după mărimea activelor, a raportat un profit de 1,28 miliarde dolari depăşind aşteptările analiştilor, în scădere cu 50% comparativ cu aceeşi perioadă din 2015, pe fondul absorbirii costurilor restructurării pe piaţa spaniolă. Astăzi, acţiunile băncii iberice au avut un avans pe bursă de 3,84% , după ce de la începutul anului au scăzut cu 14,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO