Business Internaţional

Dezastru pe piaţa chiriilor din Marea Britanie: Preţurile ar urma să mai crească cu încă 25% în următorii patru ani. „Aceste presiuni nu vor slăbi prea curând, de aceea ne aşteptăm ca preţul chiriilor să crească în continuare”

Dezastru pe piaţa chiriilor din Marea Britanie:...

Autor: Valeriu Dănilă

11.09.2023, 12:13 3874

Preţul chiriilor din Marea Britanie ar urma să crească cu până 25% în următorii 4 ani, proprietarii transferând costurile creditelor ipotecare şi al reglementărilor mai dure, potrivit unui al Hamptons International, preluat de Bloomberg.

Între timp preţurile locuinţelor ar urma să mai piardă 5% din valoare în aceeaşi perioadă, acestea scăzând în cel mai accelerat ritm al ultimilor 14 ani.

„Este o ipoteză convingătoare că Banca Angliei în efortul de a învinge inflaţia a lovit sectorul chiriilor mult mai dur decât alte părţi ale economiei”, a explicat Aneisha Beveridge, head of research la Hamptons. „Aceste presiuni nu vor slăbi prea curând, de aceea ne aşteptăm ca preţul chiriilor să crească în continuare”

Chiria medie a unei proprietăţi nou închiriate în Marea Britanie va creşte cu 8% în cursul anului 2023, înainte de a se majora cu încă 17% până la sfârşitul lui 2026, pe măsură ce tot mai mulţi proprietari sunt presaţi să accepte împrumuturi mai costisitoare. În luna iulie au fost disponibile pentru închiriere cu 43% mai puţine locuinţe faţă de aceeaşi lună a anului 2019, proprietarii având o putere de negociere superioară.

Preţurile locuinţelor ar urma să scadă cu 7,4% până la sfârşitul acestui an, declinul urmând să se oprească în 2025. Scăderea este mai mică decât cea de 16,5% în 2008, în mijlocul crizei financiare globale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO