Business Internaţional

Dezertare în cadrul Apple: Un executiv a părăsit compania pentru a se alătura grupului Ford, o lovitură lansată asupra ambiţiilor auto ale producătorului iPhone-urilor

Apple (simbol bursier AAPL) este cea mai valoroasă companie la nivel mondial, cu o capitalizare de aproape 2.600 de miliarde de dolari

Apple (simbol bursier AAPL) este cea mai valoroasă companie la nivel mondial, cu o capitalizare de aproape 2.600 de miliarde de dolari

Autor: Eduard Ivanovici

08.09.2021, 15:48 263

Un executiv al proiectului Apple de dezvoltare a primei maşini din istoria companiei s-a alăturat recent grupului Ford, mişcare ce ar putea pune capăt ambiţiilor auto ale producătorului iPhone-urilor, potrivit Financial Times.

Doug Field, care s-a alăturat companiei în 2018 ca vicepreşedinte pentru proiecte speciale, în condiţiile în care lucrase anterior la Tesla, va deveni noul şef al diviziei pentru tehnologii avansate şi sisteme integrate din cadrul Ford.

Field va conduce platforma de dezvoltare pe bază de cloud a constructorului, care va servi următoarelor generaţii de vehicule conectate, şi va raporta direct CEO-ului Jim Farley.

„Este o lovitură adusă ambiţiilor automobile ale Apple. Pentru Ford, este un puci”, spune Dan Ives, analist al firmei de investiţii Wedbush. Field a refuzat să spună dacă mişcarea va pune sau nu capăt proiectului auto creat de Apple.

Angajaţii Apple care lucrează asupra proiectului au aflat că Field a părăsit firma în urma anunţului lansat de Ford, spun sursele FT.

Cu siguranţă, decizia reprezintă un pas în spate pentru Titan, proiectul auto al gigantului Apple care a început în 2014 şi a fost supus între timp unor numeroase schimbări de strategie şi personal, incluzând aici trei schimbări majore în 2021.

În februarie, unul dintre fondatorii proiectului, Benjamin Lyon, a plecat de la Apple după ce petrecuse peste 20 de ani în cadrul companiei, alăturându-se astfel startup-ului Astra, concentrat asupra rachetelor comerciale. Jamie Waydo, fost inginer al diviziei Google de maşini autonome care a condus şi grupul autonom din interiorul Titan, a devenit între timp angajat al Cavnue, startup ce dezvoltă infrastructură rutieră. Iar Dave Scott, şeful echipei de robotică a Titan, a părăsit Apple în luna mai pentru a se alătura grupului de tehnologie medicală Hyperfine.

Oportunitate ratată: Elon Musk a vrut să vândă Tesla către Apple în urmă cu câţiva ani, însă a fost refuzat imediat de CEO-ul Tim Cook

În ciuda lipsei de detalii cu privire la proiectul Titan, există analişti care şi-au arătat entuziasmul vis-a-vis de potenţial oferit de Apple unei pieţe din ce în ce mai competitive.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO