Business Internaţional

Dmytro Firtash, miliardarul misterios al Ucrainei care a preluat contractul de gaze cu rusii

03.05.2006, 00:00 27

In mijlocul disputei aprinse dintre Moscova si Kiev din ianuarie privind distributia de gaze naturale a aparut o companie aproape necunoscuta, RosUkrEnergo, care a reusit sa puna capat starii de tensiune.

Pana acum cateva zile, foarte putini auzisera de Dmytro Firtash. Nu a permis fotografierea sa, a evitat sa acorde interviuri si pana saptamana trecuta a negat cu vehementa ca ar fi coproprietarul companiei RosUkrEnergo, intermediarul comertului cu gaze naturale intre Europa si Asia Centrala, scrie Financial Times.

La sfarsitul saptamanii trecute, la doar o zi dupa ce si-a dezvaluit rolul in cadrul companiei, afaceristul ucrainean a declarat ca va lua in considerare listarea RosUkrEnergo la bursa din Londra (LSE).

Saptamana trecuta, Firtash a confirmat oficial ca este partenerul principal al Gazprom in compania RosUkrEnergo. Ucraineanul detine 90% din Centragas Holding, partener egal cu Gazprom in joint-venture-ul care detine compania de gaze. Restul de 10 procente apartine bancherului ucrainean Ivan Fursin. La vremea respectiva, grupul bancar Raiffeisen figura ca detinatorul a 50% din actiuni.

Compania de gaze naturale este inregistrata in Elvetia si este detinuta de grupul rusesc Gazprom si de doi afaceristi ucraineni. Numele ei a devenit cunoscut publicului mai ales prin medierea conflictului cu privire la transportul de gaze naturale dintre Rusia si Ucraina, RosUkrEnergo obtinand contractul bilateral care a pus capat disputei.

Izvestia, publicatia detinuta de Gazprom, a facut publice saptamana trecuta numele celor doi actionari din Ucraina, respectiv Dmytro Firtash si partenerul sau de afaceri Ivan Fursin. In cadrul primului sau interviu, Firtash a declarat pentru Financial Times ca a luat in considerare listarea pe bursa londoneza, majorarea de capital urmand sa fie folosita pentru investitii importante in infrastructura transportului de gaze naturale.

"Luam in considerare posibilitatea unei oferte publice initiale, deoarece aceste proiecte sunt greu de finantat intern, chiar in colaborare cu Gazprom. Acestea sunt proiecte pe 15-20 de ani", a declarat Firtash pentru Financial Times. Declaratiile sale, care survin la scurt timp dupa anunturile directorilor Gazprom de a adopta o politica agresiva de extindere si de achizitii, sublinieaza determinarea companiilor rusesti de a investi in Europa de Vest in ciuda opozitiei politice a statelor din regiune.

Firtash a declarat ca si-a construit averea pe baza comertului cu Turkmenistanul, furnizand mancare si alte bunuri de consum in schimbul gazelor naturale, pe care le vindea ulterior in Ucraina. Statutul sau actual reprezinta un salt deosebit de la originile sarace ale noului magnat al gazului, care a crescut in Bohdanovka, un sat din vestul Ucrainei, aproape de Cernauti.

Tatal sau a fost sofer, iar mama lui - functionara. La 17 ani a plecat de acasa pentru a studia la o postliceala a cailor ferate din Uniunea Sovietica. A lucrat putin timp ca ajutor de mecanic inainte de fi inrolat in armata rosie. La eliberarea din serviciul militar, in 1986, Firtash a incercat si nu a reusit sa intre la universitate si s-a mutat la Cernauti unde s-a casatorit si a lucrat ca pompier. Salariile neplatite si destramarea Uniunii Sovietice l-au determinat sa-si dea demisia si sa se descurce pe cont propriu. "In tara era haos, asa ca am decis sa actionez", a declarat el.

Firtash a inceput sa comercializeze alimente, in special carne si unt, si masini la mana a doua. Pana in 1990 stransese deja 100.000 de dolari, suma considerabila dupa standardele sovietice de atunci. In acelasi an s-a mutat la Moscova. Competitia pe piata capitalei Rusiei a fost insa mai acerba decat se asteptase, astfel incat a fost nevoit sa apeleze la niste asociati pentru a finanta comercializarea de carne pe credit in Turkmenistan. Dupa ce oficialii de la Ashgabat au tot intarziat sa-si onoreze partea de contract, Firtash a plecat in Turkmenistan pentru a-si recupera datoria de 30 de milioane de dolari. Guvernul de la Ashgabat nu detinea lichiditatile necesare platii, dar i-a propus ca returnarea datoriei sa fie sub forma gazelor naturale. Atunci l-a cunoscut Firtash pe Igor Bakai, care achizitiona gaze naturale in interesul guvernului de la Kiev. "A spus ca poate cumpara oricat de mult as vinde", isi aminteste Firtash. Intelegerea dintre cei doi a fost punctul de cotitura din viata afaceristului ucrainean. A continuat sa importe mancare in Turkmenistan, pentru care era rasplatit in gaze naturale pe care le vindea Ucrainei pe lichiditati. Profitul obtinut a fost folosit pentru finantarea unor noi transporturi de alimente si bunuri de consum. "Afacerea s-a dezvoltat foarte repede", a declarat Firtash.

La sfarsitul anilor ?"90 pe piata energetica locala s-a dezvoltat din ce in ce mai mult compania Itera, detinuta de Igor Makarov, care a ajuns in cele din urma sa monopolizeze aprovizionarile de gaz din Ucraina. In 2000, Makarov i-a propus sa formeze un parteneriat, pe care Firtash l-a acceptat, ce

s-a materializat in aparitia companiei Highrock Holdings, detinute in comun de cei doi afaceristi. Presiunile oficialilor din Turkmenistan, care solicitau ca plata gazelor sa fie efectuata si in lichiditati, nu numai in bunuri de larg consum, au dus la destramarea parteneriatului.

In 2005 a aparut RosUkrEnergo, produsul Gazprom si al lui Firtash. Momentul culminant al companiei a fost la inceputul acestui an, cand compania detinuta in joint-venture de cei doi investitori a fost desemnata castigatoarea contractului de distributie a gazului prin care a fost aplanat conflictul deschis dintre Rusia si Ucraina.



Dmytro Firtash, de la mecanic de locomotivA la magnat



@ S-a nascut in satul Bohdanovka, in apropiere de Cernauti, tatal sau fiind sofer, iar mama ocupand postul de functionar

@ Dupa destramarea Uniunii Sovietice si-a pornit propria afacere, comertul cu alimente si masini la mana a doua

@ In 1990 avea deja pusi deoparte 100.000 de dolari, moment in care s-a mutat la Moscova unde firma sa nu a facut fata concurentei

@ A pus in 1993 bazele unui parteneriat de comert de alimente cu Turkmenistanul, care urma sa plateasca in gaze naturale

@ In 2000 a incercat un parteneriat cu Igor Makarov, directorul Itera, sub forma companiei Highrock, parteneriat ce a incetat datorita presiunilor guvernului turkmen

@ Compania lui Firtash a devenit partener egal cu Gazprom in joint-venture-ul care detine RosUkrEnergo

@ In ianuarie 2006 RosUkrEnergo a devenit titulara contractului de aprovizionare a Ucrainei cu gaze naturale rusesti, marcand incetarea crizei dintre Kiev si Moscova

@ Saptamana trecuta a fost facuta publica pozitia lui Firtash in cadrul RosUkrEnergo

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO