Business Internaţional

Dobanda la euro va continua sa creasca, chiar daca acest lucru va afecta economia europeana

07.08.2006, 18:49 12

Decizia de joi a Bancii Centrale Europene (BCE) de a aprecia rata dobanzii de baza cu un sfert de punct procentual pana la nivelul de 3% a fost anticipata de piata, o dovada a imbunatatirii comunicarii dintre BCE si mediul economic, titreaza International Herald Tribune.
Analistii se asteapta ca banca centrala sa-si continue lupta cu inflatia prin politica de apreciere a costurilor la imprumut si in viitorul apropiat. Mai multi membri ai consiliului de politica monetara al BCE au subliniat in repetate randuri ca politica lor se bazeaza in principal pe mentinerea ratei inflatiei la un nivel cat mai apropiat de 2%, considerat ca sigur, pe fondul unei incetiniri controlate a ritmului de crestere economica.
Presedintele bancii centrale, Jean-Claude Trichet, a precizat in cadrul sedintei de joi ca aprecierea de 0,25% a ratei dobanzii de politica monetara operata la acel moment este de natura sa asigure piata ca inflatia pe termen mediu spre lung este "ancorata la un nivel real cu stabilitatea preturilor de pe piata". El a precizat ca politica de apreciere a dobanzii de baza reflecta tendintele de crestere in stabilitatea preturilor pe termen mediu. Trichet a explicat ca evolutia pietei monetare necesita "o monitorizare foarte atenta, mai ales in contextul unei dinamici foarte mari in sectorul imobiliar".
Rata anuala provizorie a inflatiei pentru zona celor 12 state care folosesc moneda unica a fost de 2,5% in iulie, in timp ce analistii se asteapta ca 2006 sa aduca cea mai mare crestere economica din ultimii sase ani. La aceste presiuni se adauga si traseul ascendent al pretului la petrol dar si dezechilibrele comerciale la nivel global si politica protectionista a anumitor state, care isi mentin in mod artificial moneda nationala la un nivel scazut pentru a incuraja exporturile proprii.
In acelasi timp, majoritatea membrilor consiliului BCE considera ca nivelul actual al dobanzii de baza, de 3%, este in continuare unul destul de scazut in comparatie cu realitatea pietei si datele statistice.
O politica monetara mai stricta ar duce insa la scaderea profiturilor companiilor, tragand in jos bursa, si ar creste increderea investitorilor in moneda europeana, ceea ce ar putea afecta exporturile din regiune. In ceea ce priveste cresterea economica a zonei euro, economistii se asteapta ca ea sa incetineasca usor, dupa modelul economiei americane. In trimestrul doi, economia SUA a crescut cu doar 2,5%, fata de ritmul de 5,6% din primele trei luni ale lui 2006. Banca centrala americana (Fed) a apreciat costurile la imprumut pentru a 17-a oara consecutiv pe 29 iulie, pana la nivelul de 5,25%.
Conform contractelor de tip futures pe nivelul dobanzii de baza, investitorii europeni se asteapta ca aceasta sa atinga valoarea de cel putin 3,25% pana la sfarsitul acestui an. Contractele cu scadenta in decembrie ofereau o dobanda de 3,6 procente vineri la bursa de futures din Londra.
Analistii au observat ca aprecierea euro a dus la semne de slabiciune din partea exporturilor Germaniei, cea mai puternica economie europeana.
In acelasi timp nivelul de economisire al populatiei a scazut usor, in timp ce aprecierea TVA incepand cu anul viitor se va resimti negativ in consumul privat al germanilor.

Sezonul rapoartelor financiare a fost bun
Bursele europene au incheiat bine saptamana, pe fondul rezultatelor peste asteptari raportate de unele companii si a optimismului investitorilor, scrie Bloomberg. "Sezonul rapoartelor financiare a fost foarte bun dar asta nu inseamna ca va continua. Pana la acest moment piata a putut absorbi aprecierea dobanzii de baza a BCE", crede Emmanuel Soupre, manager de fond la Banque de Neuflize Gestion, Paris. Indicele Dow Jones Stoxx 600 a castigat 0,2% saptamana trecuta, in timp ce Stoxx 50 a pierdut 0,2 procente, iar Euro Stoxx 50, indicele pentru cele 12 state care folosesc euro, a crescut si el cu 0,20%. Companiile din componenta Stoxx 50 ar putea sa se indrepte spre cel mai bun trimestru financiar din ultimele 11 in ciuda scumpirii costurilor la imprumut. Cu exceptia Suediei, Olandei si Angliei, toate cele 18 burse vest-europene au terminat saptamana in crestere.

Euro se apreciaza fata de dolar inaintea sedintei Fed
Dolarul american s-a depreciat pentru a treia saptamana consecutiva fata de euro, incetinirea cresterii economice locale fiind de asteptat sa puna capat politicii de apreciere a dobanzii de politica monetara dusa de Fed la ultimele 17 sedinte, scrie Bloomberg. Moneda americana a pierdut 0,9% saptamana trecuta fata de euro, fiind tranzactionata la o cotatie de 1,2874 fata de moneda europeana, dupa ce atinsese un record negativ pentru ultimele doua luni, de 1,2909 dolari pe euro, in cadrul sedintei de tranzactionare de vineri. De la inceputul anului moneda SUA a pierdut 8% in fata euro, investitorii temandu-se ca Fed nu va mai aprecia dobanda de politica monetara. Piata se asteapta ca banca centrala americana sa mentina actualul nivel al dobanzii, 5,25%, pe fondul incetinirii cresterii economice si a datelor care indica intrarea in limite normale a ratei inflatiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO