Business Internaţional

Dolarul a ajuns la maximul ultimei saptamani

15.10.2003, 00:00 12

Ascensiunea monedei americane fata de euro a continuat marti, dolarul urcind pina la valoarea maxima din ultima saptamina dupa ce presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Wim Duisenberg, a sugerat investitorilor ca ar fi cazul sa frineze cresterea accelerata a monedei europene.
Cursul de schimb a fost stabilit la 1,1583 dolari pentru un euro, comparativ cu nivelul de 1,1712/1, inregistrat la inchiderea sedintei precedente. Ulterior, cotatia euro s-a redresat la 1,1623 dolari pe unitate. In acelasi timp, moneda europeana era tranzactionata cu 127,51 yeni, comparativ cu paritatea precedenta, de 127,45 yeni.
Pe parcursul zilei de luni, euro a pierdut aproape un procent fata de dolar si yen, dupa ce s-a apreciat, saptamina trecuta, pina in apropierea maximului record atins in luna iunie, de 1,1932 dolari pe unitate.
Marti, dolarul a urcat cu aproape o treime de procent fata de moneda japoneza, de la 108,9 la 109,7 yeni pe unitate - cu mai mult de un yen peste minimul din ultimii trei ani, inregistrat la sfirsitul saptaminii trecute, de 108,28 yeni.
Wim Duisenberg a confirmat, luni, temerile pietelor cu privire la aprecierea "exagerata" a monedei euro, amintind ca indemnul Grupului celor Sapte (G7) referitor la necesitatea unor rate de schimb mai flexibile nu se referea la paritatea euro/dolar.
Declaratia lui Duisenberg a sugerat ca precizarile G7 vizau Asia si nu Europa, din cauza strategiilor prin care guvernele asiatice intervin pentru a preveni aprecierea monedelor nationale.
Desi Duisenberg nu a spus "nimic nou", in opinia unor analisti, mai multi operatori percep aceste comentarii drept un semn ca autoritatile europene nu sint multumite de aprecierea substantiala a monedei euro, fiind pregatite sa intervina.
Traiectoria ascendenta a dolarului s-a manifestat in raport cu toate principalele monede de pe piata valutara si reflecta cresterea de luni a burselor americane.
Spre incheierea sedintei de marti, moneda euro ajunsese la o cotatie de 1,1658 fata de dolar, in timp ce cotatia dolar-yen urcase la 110,75 $/yen.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24