Business Internaţional

Dolarul a recuperat in patru saptamani valoarea pierduta in 13 luni

04.07.2005, 18:23 10

Saptamana aceasta va fi una grea pentru dolar. Moneda americana va trebui sa demonstreze daca cresterea sa din ultima vreme a fost sustenabila sau va reveni din nou la raportul de 1,2 dolari pentru un euro.

Moneda americana a atins la sfarsitul saptamanii trecute o cotatie superioara tuturor celor inregistrate din mai 2004 pana in prezent, in raport cu euro.

Factorii care au determinat aceasta apreciere sunt reprezentati de semnalele de imbunatatire a indicatorilor macro de productie si a celui de incredere a consumatorilor americani, arata Bloomberg.

Acestia au ajutat moneda SUA sa ajunga si la cel mai ridicat curs de schimb din ultimele 11 luni in raport cu yenul japonez.

De asemenea, lira sterlina a atins cotatia minima din ultimele zece luni in raport cu dolarul si a inregistrat cea mai importanta depreciere din acest an dintr-o singura saptamana in fata euro. In schimbul unei unitati monetare britanice se puteau obtine la sfarsitul saptamanii trecute 1,77 dolari sau 1,47 euro.

Dolarul si-a continuat evolutia pe acelasi fagas dupa ce banca centrala a SUA, Federal Reserve, a majorat rata dobanzii de referinta pentru a noua oara consecutiv la 30 iunie, cu un sfert de punct procentual, pana la 3,25%. De asemenea, oficialii Fed au mentionat ca ar putea lua in considerare cresteri suplimentare la viitoarele sedinte.

"Coroborat cu perioada cenusie prin care trece economia europeana, putem spune ca prin aceasta decizie a Fed s-au conturat premise favorabile pentru continuarea aprecierii dolarului", spune Robert Sinche, seful diviziei de strategie valutara din cadrul Bank of America.

Saptamana trecuta dolarul a castigat 1,1% in fata monedei unice europene, pana la un curs de 1,1959 dolari pentru un euro. De asemenea, s-a apreciat cu 2,5% comparativ cu yenul in aceeasi perioada, un dolar echivaland cu 111,79 yeni, cea mai mare cotatie din luna august a anului trecut incoace.

In ultimele sapte zile dolarul s-a apreciat in raport cu 14 din cele 16 cele mai tranzactionate valute al caror curs de schimb este urmarit de Bloomberg.

"Pe pietele externe dolarul devine tot mai puternic", afirma John McCarthy, directorul diviziei de tranzactii valutare din cadrul ING Financial Markets. "Oamenii sunt pur si simplu mai optimisti cu privire la evolutia economiei americane, in general, care cantareste cel mai greu in stabilirea pretului monedei SUA", a continuat el.

Rata somajului in Germania, tara cu cea mai puternica economie din Europa, a fost de 11,7% in luna iunie, pondere apropiata de cea record inregistrata dupa cel de-al doilea razboi mondial, dupa cum arata un raport guvernamental publicat saptamana trecuta.

"Economia Europei merge intr-o directie, iar economia si politica monetara a SUA au un traseu diferit", sustine Enrico Caruso, director de tranzactii valutare la fondul de investitii Tempest Asset Management din California.

Totusi, economistii europeni sunt increzatori intr-o turnura favorabila a economiei statelor din zona euro. "Vom primi cateva vesti bune din Europa, care vor stopa deprecierea euro", crede Adam Cole, analist la RBC Capital Markets din Londra.

Decizia Fed a adus dobanda la cel mai ridicat nivel din august 2001. Reprezentantii bancii centrale a SUA au declarat ca, probabil, va fi mentinuta aceeasi politica de majorare a dobanzii cu un ritm "calculat". Cuvantul "calculat", folosit in fiecare comunicat al Fed din luna mai 2004 pana in prezent, semnifica faptul ca este iminenta o noua crestere a dobanzii tot cu 0,25% la urmatoarea intrunire a strategilor Fed care va avea loc pe 9 august.

Banca Centrala Europeana a pastrat dobanda la imprumuturile peste noapte la 2%, neschimbata in ultimii doi ani. marius.anton@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24