Business Internaţional

Dolarul american continuă să cadă după ce BCE a indicat că este pregătită să cumpere obligaţiuni emise de Italia

Dolarul american continuă să cadă după ce BCE a indicat că este pregătită să cumpere obligaţiuni emise de Italia

Autor: Adrian Voicu

05.08.2011, 20:49 880

Dolarul şi-a continuat şi astăzi declinul faţă de monedaeuropeană după apariţia unor informaţii privind intenţia BănciiCentrale Europene (BCE) de a cumpăra bonduri emise de guvernulitalian în schimbul unor reforme fiscale.

Posibilitatea ca BCE să cumpere obligaţiuni italiene "indicăfaptul că se concentrează asupra problemei reale de finanţare cucare se confruntă în prezent atât Italia cât şi Spania", a declaratpentru MarketWatch Dean Popplewell, strateg în cadrul OandaCorp.

Indicele dolarului care analizează evoluţia monedei americanefaţă de un coş de şase monede internaţionale, a coborât la 74,612,de la 74,925 şi de la 75,015 cât a înregistrat în deschidereaşedinţei de tranzacţionare de joi. Moneda europeană a crescut la1,4255 dolari, comparativ cu 1,4134, cât înregistra joi.

Conform presei internaţionale Banca Centrală Europeană (BCE) aacceptat să cumpere obligaţiuni ale Spaniei şi Italiei, stateameninţate de criza datoriilor din zona euro, dacă autorităţileimplementează reforme structurale.

Una dintre surse citată de Reuters a afirmat că nu cunoaştecereri deosebite adresate de BCE Spaniei, însă există aşteptări caMadridul să se angajeze la o accelerare a reformelor.

Liderii Uniunii Europene (UE) au exercitat presiuni asuprapremierului italian Silvio Berlusconi să anunţe, până la sfârşitulsăptămânii, un plan de reforme economice, astfel încât BCE să poatăinterveni pe pieţele financiare la începutul săptămânii următoare,au spus sursele.

"BCE a semnalat, deja, disponibilitea de a acţiona. Surse dinpiaţa financiară afirmă că banca a început să se intereseze depreţurile obligaţiunilor Italiei, dar că nu a cumpărat încă", adeclarat o sursă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO