Business Internaţional

Dolarul, la maximul din ultimele trei luni

04.03.2004, 00:00 12



Dolarul a atins, ieri, valoarea maxima fata de euro inregistrata in ultimele trei luni si a fluctuat in jurul celui mai ridicat nivel din ultimele patru luni fata de yen, pe fondul estimarilor optimiste privind imbunatatirea situatiei de pe piata americana a muncii, relateaza Bloomberg.



Cursul de schimb a fost stabilit la 1,2113 dolari pentru un euro, reprezentand pentru deviza americana o apreciere de aproximativ 0,4%.



Dolarul a fost tranzactionat cu 110,18 yeni pe unitate, in scadere usoara fata de maximul din ultimele patru luni inregistrat marti, respectiv 110,40 yeni pe unitate.



Moneda americana a recuperat peste sase procente in fata euro, dupa minimul record inregistrat in luna februarie. Totodata, dolarul s-a apreciat cu aproximativ cinci procente fata de yen, dupa ce a coborat la cel mai scazut nivel din ultimii trei ani si jumatate. In opinia unor analisti, aceasta revenire in forta sugereaza ca declinul dolarului, inceput in urma cu doi ani, s-a incheiat.



Mai multi operatori bursieri au explicat ca aprecierea monedei americane a fost accelerata de raportul privind activitatea de productie din Statele Unite, publicat luni, precum si de imbunatatirea situatiei de pe piata muncii, indicele aferent urcand in februarie la cel mai inalt nivel din 1987.



Traiectoria ascendenta a dolarului a fost alimentata, marti, si de comentariile presedintelui Rezervei Federale, Alan Greenspan, care a apreciat ca ratele dobanzilor din Statele Unite trebuie sa creasca "la un moment dat".



Greenspan a adaugat ca in contextul redresarii economice a marilor puteri din Asia, interventiile pe pietele valutare trebuie abandonate in favoarea actiunii libere a mecanismelor de piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24