Business Internaţional

Dow Jones, aproape de maximul istoric

28.09.2006, 18:32 13

Dow Jones, principalul indice al bursei de la New York, a depasit valoarea maxima atinsa anul acesta si este foarte aproape de a depasi maximul istoric atins in 2000, scrie Bloomberg.
Motorul acestei cresteri a fost puterea mai mare de cumparare a consumatorilor americani, ceea ce intareste convingerea ca nivelul cheltuielilor populatiei mentine ritmul alert al economiei.
Printre cei care au condus majorarea indicelui Dow Jones se afla actiunile General Motors, cel mai mare producator mondial de masini, si Walt Disney, cea de-a doua companie media din SUA, alaturi de Intel, cel mai mare producator de cipuri pentru computere. Actiunile Intel au castigat teren dupa ce compania a anuntat ca va incepe comercializarea noului procesor pentru computere la inceputul lui noiembrie.
Indicele Dow a urcat marti cu 93,58 puncte, adica 0,8%, atingand valoarea de 11.669,39, la inchidere incadrandu-se cu 54 de puncte in recordul de 11.722,98 puncte stabilit in ianuarie 2000.
Producatorii de otel au dat tonul cresterii indicelui Standard & Poor's 500 dupa ce Reliance Steel & Aluminium, un furnizor american de metale, a anuntat o prognoza mai mare pentru profitul obtinut in al doilea semestru, dupa ce a inregistrat o cerere peste asteptari.Valoarea actiunilor este in crestere pentru a patra luna consecutiv, dupa ce rata inflatiei a scazut, la fel ca si pretul barilului de petrol.
"Este posibil ca aceasta crestere bursiera sa fie ajutata de banca centrala a SUA (Fed)", a declarat Scott Vergin, manager de fond in cadrul Thrivent Financial din Minneapolis.
Indicele de incredere al investitorilor a urcat la 104,5 puncte in aceasta luna, de la 100,2, valoarea din luna august.
Divizia Fed Richmond a anuntat ca productia din zona central-atlantica a crescut intr-un ritm alert in aceasta luna. Materiile prime expediate pentru centrele de productie a fost mai mare dupa ce in august s-a inregistrat o scadere a numarului de cereri.
Valoarea actiunilor GM s-a majorat cu 81 centi, pretul unei actiuni fiind de 31,41 $. Directorul financiar al companiei, Fritz Henderson, a anuntat ca GM se va concentra pe majorarea profiturilor obtinute in cadrul operatiunilor din Europa, declarand ca va lua in considerare alianta cu Renault si Nissan. Actiunile Disney au urcat cu 91 de centi, pana la 31,07 $.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24