Business Internaţional

Draghi avertizează în privinţa amplificării riscurilor la adresa economiei zonei euro

Draghi avertizează în privinţa amplificării riscurilor la adresa economiei zonei euro

Foto: AFP

Autor: Marius Oncu

06.06.2012, 17:22 465

"Creşterea economică în zona euro rămâne slabă, incertitudinile tot mai mari afectând încrederea şi alimentând o amplificare a riscurilor pentru perspectiva economică", a spus Draghi, citat de Bloomberg.

Euro s-a depreciat cu 0,2%, la 1,2462 dolari, după ce anterior se tranzacţiona la 1,252 dolari, potrivit Financial Times. De asemenea, indicele DAX al bursei germane şi-a redus avansul de la 1,6% la circa 0,8%, în timpul discursului lui Draghi.

BCE a menţinut, însă, prognoza pentru economia zonei euro în acest an, anticipând o evoluţie în marja contracţie de 0,5% - creştere de 0,3%. Pentru anul următor, banca estimează o creştere de 0-2%, revizuită în scădere uşoară de la 0-2,2% în martie. Prognoza BCE se bazează pe date disponibile la sfârşitul lunii mai.

Draghi a anunţat că BCE va menţine până la începutul anului următor programul de lichidităţi nelimitate pe perioadă de trei luni pentru băncile comerciale, în încercarea de a diminua impactul riscurilor rezultate din criza datoriilor din zona euro. Oficialul nu a menţionat dacă BCE intenţionează să ofere băncilor din nou fonduri nelimitate pe perioadă de trei ani. Banca a derulat în decembrie şi februarie două licitaţii de astfel de fonduri, prin care băncile comerciale au împrumutat circa 1.000 de miliarde de euro.

Preşedintele BCE a declarat că zona euro nu poartă întreaga vină a încetinirii economiei mondiale.

"Nu este doar Europa sursa problmelor pe care le-ar avea Brazilia şi China", a spus el, adăugând că responsabilitatea pentru încetinirea economiei globale nu poate fi transferată exclusiv zonei euro.

Ţările din Europa nu sunt singurele care au o îndatorare ridicată în raport cu PIB, a afirmat Draghi.

"Avem unele responsabilităţi, dar şi alte state au propriile lor probleme", a spus şeful BCE, adăugând că acesta va fi mesajul principal la summit-ul G20 de pe 18-19 iunie.

"Înainte de toate, toate ţările trebuie să-şi rezolve propriile probleme. Apoi să-şi facă griji de impactul din alte regiuni ale lumii", a continuat Draghi.

BCE a menţinut dobânda de politică monetară miercuri la minimul record de 1%, în contextul crizei din uniunea monetară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO