Business Internaţional

După ce a purtat un război al preţurilor petrolului cu Rusia în pandemie, Arabia Saudită îşi schimbă direcţia şi se aliază cu Putin pentru a sfida SUA. De ce acum şi pentru ce?

După ce a purtat un război al preţurilor petrolului cu...

Autor: Catalina Apostoiu

07.10.2022, 00:03 1154

Când Joe Biden şi-a înghiţit mândria şi a mers în Arabia Saudită în iulie pentru a se întâlni cu prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, acesta s-a declarat optimist că Riadul va acţiona în sensul creşterii ofertei de petrol „în următoarele săptă­mâni“, scrie Bloomberg.

În schimb însă, cu mai puţin de trei luni mai târziu, preşedintele ame­rican a primit exact opusul a ceea ce spera: o reducere majoră cu 2 milioa­ne de barili pe zi a producţiei de pe­trol din partea OPEC+, al cărei lider de facto este Arabia Saudită.

Pentru oficialii americani, impli­ca­ţia este clară: în războiul din ce în ce mai dur al energiei dintre Rusia şi Vest, Arabia Saudită este dispusă să-l ajute pe Vladimir Putin şi să-l sfideze pe Joe Biden.

Arabia Saudită a declarat că re­ducerea este necesară ca reacţie la majorarea dobânzilor în Occident şi o economie mondială fragilizată.

Regatul a respins acuzaţiile că s-ar alia cu Rusia pentru a împinge preţurile mai sus, comentând că Occidentul este adesea determinat de o „aroganţă a avuţiei“ în a critica grupul, notează Reuters.

Deşi oficialii saudiţi au declarat că reducerea este motivată de îngri­jorări privitoare la economia mon­dia­lă, e­fec­tul a fost o scumpire a pe­trolului de peste 10% de la minimele de săptă­mâ­na trecută. Pe fondul sto­curilor scăzute, unii analişti averti­zea­ză că preţurile ar putea continua să crească.

„Preşedintele este dezamăgit de decizia imprudentă a OPEC+ de a reduce cotele de producţie în timp ce economia mondială se confruntă cu impactul negativ continuu al războ­iu­lui din Ucraina“, se arată într-un co­municat al Casei Albe.

Biden se confruntă cu o populari­tate în scădere înaintea alegerilor de mijloc de mandat din cauza inflaţiei şi a apelat la Arabia Saudită, un aliat al SUA, pentru a ajuta la scăderea pre­ţurilor. Oficialii americani spun că un motiv pentru care Washingtonul vrea preţuri mai mici la petrol este de a priva Moscova de venituri din petrol.

În urma deciziei de reducere a producţiei de petrol, Rusia obţine ve­nituri mai mari cu care-şi poate fi­nanţa războiul din Ucraina, reuşind în acelaşi timp să divizeze şi mai mult Occidentul, cu tensiunile legate de pe­trol ameninţând unitatea privitoa­re la războiul din Ucraina.

În opinia lui Mark Gongloff, editorialist Bloomberg, Putin şi-a găsit într-un final un aliat adevărat în Arabia Saudită. Potrivit acestuia, decizia saudiţilor de a pune economia mondială şi propriile vânzări viitoare în pericol pare în unele moduri raţională: petrolul scump va umple visteria saudiţilor şi va ajuta Rusia în războiul cu Ucraina, în timp ce Biden va suferi din punct de vedere politic.

În alte moduri, mai importante, însă, aceasta este contraproductivă. Preţurile mai mari la petrol va determina băncile centrale să majoreze în continuare dobânzile, afectând economia mondială şi prăbuşind cererea de petrol.

Reducerile de producţie anunţate vor declanşa probabil contramăsuri din partea americanilor, spun analiştii, potrivit Financial Times. „Arabia Saudită nu mai e cea din trecut, iar SUA au fost prea încete sau nedispuse să recunoască acest lucru“, arată Raad Alkadiri, analist la Eurasia Group.

Decizia de reducere a producţiei vine şi în contextul în care SUA şi alte ţări G7 plănuiesc să încerce să impună un plafon asupra preţului vânzărilor de petrol ale Rusiei.

„Producătorii Opecâ se tem că acest plan ce are în vizor doar Rusia ar putea deveni ulterior un precedent pentru a fi folosit şi împotriva altor producători“, comentează Bob McNally, de la Rapidan Energy Group.

Potrivit Oilprice.com, Arabia Saudită nu mai poate fi considerată un aliat al SUA.

În timp ce SUA încearcă să-şi redefinească strategia privind Orientul Mijlociu, multe ţări din regiune au început să privească către Est. Încă de anul trecut, o întâlnire dintre Alexander Novak, vicepremierul rus, şi prinţul Abdulaziz bin Salman, ministrul saudit al energiei, pentru discuţii privind întărirea cooperării dintre cele două ţări în sectorul enegiei şi alte sectoare a marcat un punct cheie în eforturile Moscovei de separare a regatului de vechiul său aliat SUA.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO