Business Internaţional

După cereale şi metale, şi preţul cauciucului explodează

Autor: Gabriel Razi

02.11.2010, 23:38 30

Preţul anvelopelor, mănuşilor şi al altor produse din cauciucurmează să înregistreze creşteri semnificative, după ce preţulcau­ciucului natural a crescut cu 65% în ultimul an, scrieFinancial Times.
Această creştere abruptă a preţurilor pentru cauciucul natural estecauzată de ploile masive din sud-estul Asiei, principala regiune deunde se extrage această materie primă. Intemperiile din ultimaperioadă din această regiune au impiedicat recoltarea şi procesareacauciucului.

Preţul cauciucului s-a triplat în ultimii trei ani, depăşindrecordul ce data din 1952, atunci când teama că războiul din Coreeava escalada a declanşat o creştere masivă a cererii.
Costurile crescute determină marii producători de anvelope, cum arfi Bridge­stone, Michelin sau Goodyear, să crească preţurile cu5%-15%. Compania Continental a anunţat că îşi va majora preţurilecu 5% începând cu anul viitor din cauza "costului foarte mare alprincipalelor tipuri de cauciuc natural utilizat în producţia deanvelope auto".

Goodyear a anunţat că va înregistra pierderi în cel de-al treileatrimestru deşi a avut cele mai mari cifre de vânzări din ultimiitrei ani. Directorul executiv al celui mai mare producător demănuşi de cauciuc din lume Top Glove, Lim Cheong Guan, susţine că afost nevoit sa mărească preţurile pentru ca afacerea să continue"să fie sustenabilă".
Preţul de referinţă al cauciucului natural a fost cotat săptămânatrecută la 4,05 dolari/kg la bursa din Bankok, aproape de maximulistoric de 4,1 dolari/kg din luna aprilie a acestui an.
Analiştii consideră că preţurile vor rămâne în continuare ridicatedin cauza ofertei scăzute, în conditiile în care cererea este încreştere după depăşirea celor mai severe efecte ale crizeieconomice.

Cifrele de vânzări pentru autoturisme sunt estimate să crească cu10,5% până la finalul acestui an, iar Pirelli estimează că cerereapentru cauciucurile de camioane va creşte cu mai mult de 50% pânăla sfârşitul anului pe pieţe cum ar fi cea a Chinei.
Jom Jacob, economist la Asociaţia Ţărilor Producătoare de CauciucNatural, a declarat că situaţia de pe piaţă se va înrăutăţi:"Oferta de cauciuc natural va rămâne modestă până la sfârşitulanului 2011".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO