Business Internaţional

Duşuri de două minute, vapoare-cisternă pline de GNL în porturi, stocuri de lemne de foc: Europa se pregăteşte de iarnă în plină criză a energiei

Duşuri de două minute, vapoare-cisternă pline de GNL...

Autor: Catalina Apostoiu

05.11.2022, 18:31 4803

O flotilă de nave transportatoa­re de GNL stă parcată în apropie­rea coastei Spaniei, aşteptând să-şi des­carce încărcătura preţioasă pen­tru reţeaua energetică a Europei. În Finlanda, guvernul îndeamnă priete­nii şi familiile să facă saună împreună pentru a economisi energie. Ambele eforturi sunt emblematice pentru măsurile pe care Europa le ia pentru a-şi creşte aprovizionarea cu energie şi a conserva combustibilii înaintea unei ierni fără gaze ruseşti, scrie The New York Times.

Depozitele subterane din întrea­ga Europă sunt umplute cu stocuri de urgenţă de gaze, centralele nucleare din Germania vor funcţiona în continuare. Din Franţa până în Suedia, termostatele sunt fixate la doar 19 grade Celsius. Slovacia în­deam­nă oamenii să-şi limiteze duşu­rile la două minute.

Astfel de eforturi au drept obiec­tiv reducerea dependenţei de energia rusească şi includ construirea de noi conducte, operaţiuni de foraj pentru gaze pe plan local şi construirea de noi platforme pentru primirea de gaze din destinaţii îndepărtate. Deşi cota surselor de energie regenerabilă din Europa este în creştere, gazele naturale sunt în continuare de bază pentru majoritatea locuinţelor şi companiilor, astfel că o aprovizio­nare constantă este vitală.

Campanii de conştientizare sunt în desfăşurare în întreaga Europă pen­tru a încuraja gospodăriile şi com­paniile să economisească energie.

Consumul de energie a scăzut în septembrie în mai multe ţări, deşi este dificil de determinat dacă cauza este legată de vremea bună, preţurile ridi­ca­te sau eforturi voluntare de conser­vare. Există însă semne că firmele, organizaţiile şi publicul sunt receptive.

În Suedia, de exemplu, dioceza Lund a anunţat că intenţionează să închidă parţial sau complet 150 din 540 de biserici în iarnă pentru conservarea energiei.

Germania şi Franţa au emis ample îndrumări, cum ar fi reducerea încălzirii în toate locuinţele, clădirile publice şi ale companiilor, utilizarea electrocasnicelor în afara orelor de vârf şi scoaterea din priză a dispozitivelor electronice atunci când nu sunt folosite.

Potrivit Reuters, industria germană şi-a redus consumul de gaze cu aproape o cincime luna trecută. Pentru a face faţă costurilor ridicate, operatorii industriali şi-au crescut preţurile, au trecut la combustibili alternativi sau au înlocuit produse mari consumatoare de energie cu importuri. Gospodăriile germane şi-au redus consumul cu 36% în termeni anuali în septembrie, după 10% în martie.

În Danemarca, scrie The New York Times, gospodăriile sunt îndemnate să evite uscătoarele, în timp ce Slovacia îşi îndeamnă cetăţenii să folosească mai mult cuptoarele cu microunde şi să se spele pe dinţi cu un singur pahar de apă.

Companiilor li se cere să facă şi mai mult, iar majoritatea guvernelor au stabilit ţinte pentru retaileri, producători şi birouri pentru a găsi modalităţi de reducere a consumului de energie. Guvernele, la rândul lor mari consumatoare de energie, îşi reduc încălzirea, restrâng iluminatul străzilor şi închid bazinele de înot municipale.

În Grecia, oamenii recurg la surse mai ieftine de încălzire, cum ar fi lemnele de foc, notează Kathimerini. În faţa cererii în creştere, mai multe consilii locale au decis să distribuie lemne gratuite celor vulnerabili.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO