Business Internaţional

Economia americană primeşte un impuls de 600 de miliarde de dolari de la banca centrală

Autor: Gabriel Razi

04.11.2010, 23:55 30

Banca centrală americană (Fed) a lansat un program prin careurmează să achiţioneze obligaţiuni de stat în valoare de 600 demiliarde de dolari (427 mld. euro) pentru a accelera creştereaeconomică, scrie The Wall Street Journal.

Oficialii americani speră ca achiziţia masivă de titluri de stat săaccelereze creditarea prin reducerea ratelor dobânzilor.
Măsurile, deşi aşteptate, au fost salutate de pieţe, bursele dinEuropa avansând. Astfel indicele paneuropean Dow Jones Stoxx 600 acrescut cu 1,2% până la 269,76 puncte, în timp ce la Londra FTSE100 avansase cu 1,7% la jumătatea şedinţei de tranzacţionare. LaFrankfurt, DAX a urcat cu 1,5%, în timp ce indicele francez CAC 40a consemnat un plus de 1,8%.
Măsuri precum cele luate de SUA nu pot fi implementate în România,este de părere economistul Lucian Anghel. "Statele Unite au oeconomie total diferită faţă de cea a României. Astfel BNR nu poateadopta măsuri de tip «copy/paste» pentru a relansa economia", spuneLucian Anghel, economist-şef la BCR.
"Singurele măsuri care pot fi împrumutate de noi sunt politicile destimulare a economiei prin investiţii masive în proiecte deinfrastructură de interes naţional. România trebuie să seconcentreze pe măsuri de relansare a economiei prin investiţii.Acestea trebuie să aibă o viziune clară, pe baza priorităţilornaţionale trebuie alese 5-10 astfel de proiecte ce ar trebuifinanţate prin bugete multianuale alături de atragerea de fondurieuropene", spune analistul BCR.

Cum sunt cheltuiţi banii
Măsura de a cheltui în fiecare lună 75 de miliarde de dolari pentrua cumpăra titluri de stat emise de Trezorerie o completează pe ceaprin care 35 de miliarde de dolari sunt folosiţi lunar pentru aachiziţiona obligaţiuni ipotecare.
Analistul-şef al Baclays Capital din New York, Laurence Kantor,crede că "toate aceste măsuri fac parte din strategia Fed şi voravea succes".


Concret, Fed va tipări bani pentru a achiziţiona obligaţiuni destat americane în valoare totală de 900 de miliarde de dolari pânăla sfârşitul lunii iulie a anului viitor, adică exact necesarul definanţare al statului pentru acea perioadă.
În condiţii economice normale, o astfel de politică a Fed ar aveaun efect puternic inflaţionist pentru că ar inunda economia culichidităţi, însă prudenţa investitorilor ar putea genera temericare ar creşte ratele dobânzilor pe termen lung şi ar diminuaefectele programului Fed.

Critici din tabăra republicană
Michael Pence, figură republicană marcantă în CameraReprezentanţilor, crede că Fed îşi asumă "riscuri incomensurabile",în timp ce Thomas Hoening, preşedintele filialei din Kansas a Fed,a fost singurul care s-a opus unei astfel de politici şi descriemişcările recente sub forma unui "pact cu diavolul".
Totuşi, oficialii americani sunt convinşi că inflaţia va rămâne laniveluri scăzute datorită potenţialului neutilizat al economiei caefect al ratei şomajului de aproape 10%, al celor 14 milioane decase nelocuite şi din cauza faptului că industria nu utilizează 28%din capacitatea de producţie.

Economiştii băncii centrale speră că noua politică va "acceleraieşirea din recesiune" şi va majora rata inflatiei de la nivelul de1% din prezent până la 2%, ţinta vizată de Fed.
Programul actual de achiziţii de obligaţiuni de stat nu este opremieră, în perioada ianuarie 2009 - martie 2010 banca centralăamericană a achiziţionat obligaţiuni ipotecare şi de stat învaloare de 1.700 de miliarde de dolari.
Autorităţile speră că valul de achizitii de obligatiuni de stat şiretragerea acestora de pe piaţă vor determina creşterea preţuriloracestora şi scăderea randamentelor.
Speranţele lui Bernanke stau în capacitatea programului de a reduceratele dobânzilor ipotecare, de consum şi cele destinate clienţilorcorporate pentru a accelera creşterea nivelului investiţiilor şiconsumului.
De asemenea, oficialii Fed cred că aceste mişcări vor determinainvestitorii să se orienteze către acţiuni şi obligaţiuni mairiscante, dar generatoare de profituri superioare.
Tot acest val de măsuri neconvenţionale luate de autorităţileamericane este pus în aplicare pentru că politicile obişnuite auîmpins deja ratele dobânzilor către zero, iar starea precară aeconomiei nu permite continuarea abordărilor clasice.
Analiştii Fed previzionează că impactul economic al achiziţiei detitluri de stat va echivala cu tăierea a 0,75% din rata dereferinţ

Tot speculatorii profită

Managerii marilor fonduri de investiţii vor fi printre puţiniicare vor profita de pe urma acestui program. Bill Gross, managerulPacific Investement Management Co, spune că fondul său deinvestiţii va urmări să profite de planul trasat de Fed atunci cândautoritaţile vor anunţa detaliile mecanismelor de achiziţii detitluri de stat şi zonele de unde acestea vor fi cumpărate. Oastfel de politică îi va permite investitorului să atragă astfel deactive în portofoliul propriu înainte ca banca să înceapă săcumpere şi ulterior să i le vândă mai scump. "Am cumpăratobligaţiuni ipotecare şi le-am vândut Fed mai scump după 6-12 luni"spune el. Astfel, tot marii jucători de pe pieţele financiare vorprofita de acest program, în timp ce americanii de rând vorcontinua să plătească rate mari la creditele ipotecare, ce de multeori depăşesc valoarea caselor, scrie Huffington Post.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO