Business Internaţional

Economia Franţei a stagnat în primul trimestru - banca centrală

Autor: Marius Oncu

10.04.2012, 14:04 215

Economia Franţei a stagnat în primul trimestru şi nu sunt semne că în lunile următoare ar putea avea loc o recuperare puternică, potrivit unui sondaj realizat de banca centrală a Franţei, transmite Reuters.

Situaţia va rămâne însă stabilă în următoarele luni, aşteptare confirmată şi de datele slabe privind industria prelucrătoare prezentate marţi de biroul de statistică de la Paris. În ultimul trimestru al anului trecut, Franţa a avut o creştere economică de 0,2%.

Indicatorul Băncii Franţei privind încrederea în industrie a rămas neschimbat în martie, la 95 puncte, minimul a trei luni atins în februarie.

Activitatea industrială s-a îmbunătăţit, mai ales în sectoarele farmaceutic, chimic, echipamente de transport şi înaltă tehnologie.

"Prognozele indică o situaţie stabilă a activităţii pe termen scurt", potrivit băncii.

În contextul austerităţii din Europa, care afectează cererea pentru exporturile Franţei, şi a aşteptărilor ca şomajul să depăşească 10% în acest an, economiştii consideră că estimările slabe nu sunt o surpriză.

Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, a făcut o prioritate din reducerea deficitului bugetar. Guvernul a coborât deficitul anul trecut la 5,2%, sub ţinta de 5,7% asumată. Franţa a promis să echilibreze bugetul până în 2016.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels