Business Internaţional

Eforturile disperate ale miliardarului austriac Rene Benko de a-şi salva imperiul imobiliar de la colaps continuă. Investitorii stau ca pe jar

Eforturile disperate ale miliardarului austriac Rene...

Autor: Catalina Apostoiu

28.11.2023, 22:33 3374

Magnatul austriac Rene Banko a transferat o participaţie de 11,5% din Signa Holding către omul de afaceri elveţian Arthur Eugster în cadrul eforturilor sale disperate de a face rost de bani pentru a-şi menţine la suprafaţă imperiul imobiliar şi de retail, în condiţiile în care acesta poartă negocieri pe ultima sută de metri pentru a obţine finanţare de urgenţă.

AE Familienholding şi Eugster/Frisman, două companii controlate de producătorul elveţian de componente pentru automate de cafea, au achiziţionat participaţia de la o entitate controlată de Benko Family Trust, relatează Bloomberg.

Transferul participaţiei s-a bazat pe un contract semnat pe 10 noiem­brie. Trustul lui Benko deţine în continuare aproximativ două treimi din Signa Holding după această tranzacţie.

Signa ar putea depune zeci de insolvenţe dacă nu va reuşi să obţină lichidităţi noi, potrivit unor surse familiare cu eforturile de finanţare. În iulie, două vehicule de investiţii ale lui Eugster deţineau o partici­pa­ţie de 7,2% în cadrul Signa Deve­lopment, divizia mai mică de proprie­tăţi deţinută de Benko.

Acţionarii au cel mai mult de pier­dut în cazul unei insolvenţe din cauza poziţiei lor inferioare în ie­rarhia investitorilor. Printre acţiona­rii Signa se numără investitori renu­miţi din elita Europei, cum ar fi mag­natul austriac din sectorul construc­ţiilor Hans Peter Haselsteiner, mag­natul german din sectorul transpor­turilor Klaus-Michael Kuehne şi familia franceză Peugeot.

Mai mulţi acţionari ai Signa Prime şi Signa Development deţin opţiuni put de renunţare la acţiuni în anumite condiţii.

Destrămarea imperiului miliar­da­rului austriac îi pune pe investitori pe jar.

Banca austriacă Julius Baer şi-a văzut acţiunile înregistrând cea mai mare scădere din peste trei ani când a anunţat o creştere dramatică a provizioanelor de credit despre care surse familiare cu situaţia spun că au avut legătură cu grupul Signa.

Deţinătorii de obligaţiuni au angajat consultanţi pentru discuţii cu compania, iar unii acţionari şi-au exercitat opţiunile de a-şi vinde participaţiile.

„Ne aşteptăm ca un număr de bănci predominant austriece, elveţie­ne şi germane să fie implicate“, arată analiştii CreditSights.

Bloomberg a identificat mai mult de 12 bănci şi companii de asigurare cu expunere la Signa.

Cooperativele de credit Raiffeisen au expunere via instituţii regionale, cât şi prin Raiffeisen Bank International. Julius Baer, al doilea mare wealth manager din Elveţia, are credite în derulare de aproximativ 600 milioane de euro către companiile lui Benko.

Băncile publice germane (Landesbanks) sunt creditori cheie în ţara respectivă.

UniCredit a acordat credite pentru proiecte individuale ale imperiului magnatului.

Există şi asigurători cu expunere, cum ar fi Signal Iduna din Germania. În Austria, Uniqa a anunţat că deţine obligaţiuni Signa de 80 milioane de euro, în timp ce VIG a confirmat o expunere de 50 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO