Business Internaţional

Elveţia este “noua China” a valutelor

Elveţia este “noua China” a valutelor

Autor: Ioana Nita

01.08.2012, 17:12 566

Elveţia a devenit “noua China” în activităţile de pe pieţele valutare, lupta acesteia pentru a slăbi moneda naţională, francul eleveţian, mărind rezervele valutare cu peste 40% în acest an, scrie Financial Times.

Banca Naţională a Elveţiei a fost nevoită să cumpere zeci de miliarde de euro în lunile mai şi iunie ale acestui an după ce criza din zone euro s-a agravat, creând altfel o cerere puternică pentru franc şi riscând să atingă plafonul stabilit de banca centrală pentru moneda naţională în septembrie anul trecut. Instituţia este pregătită să cumpere atâţia euro câţi sunt necesari pentru a menţine cursul la 1,20 franci elveţieni pentru un euro cu scopul de a proteja exportatorii ţării.

În consecinţă, rezervele valutare ale ţării au crescut anul acesta cu peste 40%, la 365 miliarde franci elveţieni (375 miliarde dolari), Elveţia devenind astfel cel de-al şaselea cel mai mare deţinător de valută din lume după China, Japonia, Arabia Saudită, Rusia şi Taiwan. Anul trecut, Elveţia a ocupat locul nouă în clasamentul ţărilor cu cele mai mari rezerve valutare.

Proporţia de euro deţinută de banca centrală s-a mărit şi în al doilea trimestru, crescând de la 51% la 60%. Analiştii economici au menţionat că banca centrală a cumpărat echivalentul a trei miliarde de franci elveţieni în euro pe zi pentru a proteja moneda naţională, aceste tranzacţii având grave repercursiuni asupra pieţii forex la nivel global.

“Elveţia este pe cale să devină noua China”, a afirmat Steven Englander, analist la Citigroup.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO