Business Internaţional

Era dolarului atotputernic începe să apună

Era dolarului atotputernic începe să apună

Foto Shutterstock

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

29.06.2011, 00:04 2728

Dolarul îşi va pierde sta­tutul de monedă de constituire arezervelor valutare la nivel mondial în următorii 25 de ani,potrivit unui sondaj realizat de banca elveţiană UBS în rândulmanagerilor de rezerve ale băncilor centrale, potrivit FinancialTimes.

Mai mult de jumătate din managerii chestionaţi de UBS au anticipatcă dolarul va fi înlocuit de un portofoliu de monede în următorii25 de ani. Aceasta marchează o schimbare de poziţie faţă de aniianteriori, când managerii declarau că dolarul va fi în continuaresingura monedă de constituire a rezervelor.

Moneda americană s-a depreciat cu 5% până acum în acest an,tranzacţionându-se aproape de cel mai scăzut nivel în raport cu uncoş alcătuit din cele mai importante monede la nivel mondial.Nemulţumirea faţă de dolar ca monedă de rezerve este în creştere pefondul temerilor privitoare la capacitatea guvernului american dea-şi ţine sub control cheltuielile şi al uriaşei extinderi abilanţului băncii centrale (Fed).

În plus, Statele Unite îşi pierd şi poziţia dominantă în economiamondială.


Potrivit Fondului Monetar Interna­ţional, peste cinci ani SUA îşivor pierde statutul de cea mai mare putere economică a lumii, iarurmătorul preşedinte al Statelor Unite va conduce o economie aflatăpe locul doi, după China.

Potrivit cifrelor FMI, PIB-ul Chinei calculat după paritateaputerii de cumpărare (PPC) va avansa de la 11.200 de miliarde dedolari în 2011 la 19.000 mld. dolari în 2016. În aceeaşi perioadă,economia americană va trece de la nivelul de 15.200 mld. dolari lacel de 18.800 mld. dolari.

Nu numai că euro câştigă în importanţă în pofida crizei datoriilorde pe continent, dar monedele unor ţări emergente ca India, Chinaşi Brazilia ar putea juca un rol mai proeminent în viitorulapropiat, atât în comerţul mondial, cât şi în practicile deinvestiţii ale băncilor centrale.

Opinia conform căreia dolarul va fi înlocuit de un coş de mo­nedeeste îm­părtăşită de mai mulţi eco­nomişti importanţi.

Robert Zoellick, preşedinte al Băncii Mondiale, a propus anultrecut un nou sistem monetar implicând un număr de monede majore,incluzând dolarul, moneda euro, yenul japonez, lira sterlină şimoneda chineză. Sistemul ar include de asemenea aurul.

6% din managerii chestionaţi de UBS au declarat că una din cele maimari schimbări ce vor surveni în rezervele lor în următorul deceniuva fi legată de adăugarea unui procent mai mare de aur.

Managerii au anticipat că aurul va reprezenta categoria de activecu cele mai bune randamente în următorul an, invocând defaulturilesuverane drept principal risc cu privire la evoluţia economieimondiale.

Băncile centrale au achiziţionat aproximativ 151 tone de aur pânăacum în acest an, în frunte cu Rusia şi Mexicul, potrivit WorldGold Council.
Preţul metalului a avansat cu 19,5% în ultimul an, impulsionat deapariţia temerilor privitoare la datoria suverană a Statelor Unite,cât şi de problemele din zona euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO