Business Internaţional

Este doar o chestiune de timp până când băncile europene vor înfrunta pierderi şi active toxice

Este doar o chestiune de timp până când băncile...

Autor: Catalina Apostoiu

24.02.2024, 22:14 6089

Problemele de pe pieţele ame­ricane ale proprietăţilor comerciale se extind, iar băncile sunt forţate să-şi reevalueze creditele la niveluri realis­te. Provizionarele şi pierderile cresc. Băncile regionale americane sunt cele mai expuse, însă băncile din Europa, în special băncile germane specializate pe sector, sunt de asemenea ameninţate.

Recent, pariurile pe căderea băn­cii germane PBB au atins un maxim istoric. Însă unele bănci europene au o expunere şi mai mare la sector decât cele germane, cele din Franţa şi Olanda dominând. Evitarea prăpas­tiei pare să depindă de ce va face BCE cu dobânzile.

Agenţiile de credit au retrogra­dat recent băncile germane Deutsche Pfandbriefbank (PBB) şi Aareal Bank. Expunerea pe sectorul ameri­can reprezintă aproximativ 15% din volumul acestora de credite acordate sectorului imobiliar.

Pieţele imobilia­re comerciale din Germania au în prezent o situaţie mai solidă decât cele din America, însă durerea s-ar putea extinde, se arată într-o opinie Lex a Financial Times.

Cererea din Europa rezistă mai bine decât în SUA în condiţiile în ca­re se munceşte mai mult de la birou. Însă pieţele s-au împărţit între „cele mai bune şi restul“, noile clădiri care respectă criteriile ESG la căutare în detrimentul celor mai vechi.

Când vine vorba de valorizările birourilor, există o diferenţă surprin­zător de mică între pieţele americană şi europeană, spune Peter Papadakos de la Green Street. Însă dobânzile mai ridicate din SUA exacerbează pro­blemele.

Costurile legate de dato­rii au urcat de la 3% în 2021 la apro­ximativ 8% în prezent. În Europa, creşterile au fost de la 1,5% la între 5 şi 6%. Un hedging mai bun şi o abordare mai prietenoasă cu debitorii a băncilor europene susţin mediul de finanţare.

Întrebarea este cât va mai dura această situaţie. Un deficit iminent de finanţare sugerează că timpul se scurge. Datorii de aproximativ 40 mi­liarde de euro legate de sectorul imo­biliar comercial sunt aşteptate să a­jun­gă la scadenţă în acest an.

Aproximativ două treimi din această sumă sunt credite către birouri şi a­pro­ximativ jumătate din total are le­gă­tură cu proprietăţi din Germania.

Short sellerii şi-au crescut pariu­rile împotriva băncii germane PBB la niveluri record, relevă date publicate recent de S&P Global Market Intelli­gence, notează Reuters.

PBB a refuzat să comenteze. Banca a încercat în această lună să-i asigure pe investitori că dispune de suficiente fonduri pentru a face faţă unui declin al sectorului imobiliar.

Unii dintre cei mai mari manageri de investiţii şi fonduri de hedging au deţinut poziţii short suficient de mari, încât a fost necesar ca acestea să fie raportate de autorităţile germane.

Băncile din Europa au credite de aproximativ 1.400 miliarde de euro către industria imobiliară comercială, bănci din Germania, dar şi Franţa şi Olanda având cea mai mare expunere faţă de sector.

Dacă băncile europene vor putea evita pierderi masive pare să depindă de reducerea dobânzilor de către Banca Centrală Europeană, se arată în opinia FT.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO