Business Internaţional

ESTIMĂRI OFICIALE ALEGERI GRECIA: Noua Democraţie şi Pasok vor putea forma un Guvern

ESTIMĂRI OFICIALE ALEGERI GRECIA: Noua Democraţie şi Pasok vor putea forma un Guvern (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

17.06.2012, 22:42 1386

Potrivit acestui sondaj, dreapta s-ar clasa pe primul loc, dar fără să obţină majoritatea, cu un scor cuprins între 28,6% şi 30% din voturi, obţinând astfel aproximativ 127 de mandate din totalul de 300 câte numără Parlamentul elen. De asemenea, Syriza ar obţine un scor cuprins între 27 şi 28,4%. La închiderea urnelor, un sondaj al aceluiaşi institut credita dreapta cu un avans de doar 0,5% în faţa rivalului său de extremă stânga.

UPDATE Alegerile din Grecia, în lipsa unei majorităţi, conduc spre un Guvern de coaliţie

Niciun partid nu ar obţine majoritatea în alegerile legislative de duminică din Grecia, potrivit unui sondaj realizat duminică seara la ieşirea de la urne şi difuzat de televiziunile greceşti, lucru care va obliga formaţiunile politice să încerce să formeze un Guvern de coaliţie.

Acest scenariu de blocaj s-a produs deja la scrutinul de la 6 mai, cînd primele două partide clasate - Noua Democraţie (dreapta) şi Syriza (stânga radicală) - nu au reuşit să ajungă la un acord de formare a unui Executiv de coaliţie, spre marea nemulţumire a europenilor şi creditorilor ţării, creând o incertitudine dăunătoare pentru viitorul ţării în Uniunea Europeană (UE).

UPDATE Dreapta şi stânga radicală se află aproape la egalitate

Dreapta şi stânga radicală se află aproape la egalitate în urma alegerilor legislative de duminică din Grecia, potrivit unor sondaje realizate la ieşirea de la urne. Analistul politic Ilias Nikolakopoulos a apreciat, pentru postul de televiziune Mega, că aceste prime estimări nu furnizează un indiciu despre învingătorul alegerilor, distanţa între cele două partide fiind mai mică de 1%.

Potrivit acestui sondaj, dreapta, care se vrea "garantul" menţinerii ţării în zona euro şi care susţine totodată necesitatea "renegocierii" planului de austeritate dictat de creditorii ţării, UE şi FMI, este creditată cu un scor între 27,5 şi 30,5%, în timp ce Syriza, care susţine "o anulare a acestui plan", este creditată cu un scor de 27-30%.

Potrivit altor estimări, difuzate de postul de televiziune Skai, partidul de stânga Syriza se clasează pe primul loc cu 31% din voturi, în faţa Noii Democraţii, care ar obţine 30% din voturi.

Niciuna dintre aceste estimări nu acordă o majoritate unui singur partid, lucru care deschide calea spre necesitatea formării unei coaliţii guvernamentale.

UPDATE Neonaziştii greci rămân în Parlament cu acelaşi scor ca în alegerile de la 6 mai

Neonaziştii greci din cadrul partidului Zori de Aur rămân în Parlament cu acelaşi scor ca în alegerile de pe 6 mai, în urma scrutinului legislativ de duminică din Grecia, potrivit unui sondaj.

Aceste rezultate sunt contrare speranţelor celor care se pronunţă împotriva acestei formaţiuni, care a reuşit să intre în Parlament, în mai, exploatând temerile unui segment electoral cu reflexe xenofobe. Potrivit acestui sondaj, Zori de Aur a reuşit să obţină profit de pe urma unui incident produs în urmă cu zece zile de purtătorul de cuvânt al formaţiunii, care a lovit o deputată comunistă în direct la un post de televiziune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO