Business Internaţional

Estul Europei, la polul opus faţă de Vest: România, Ungaria şi Cehia conduc Uniunea Europeană în ceea ce priveşte creşterea economică

Estul Europei, la polul opus faţă de Vest: România,...

Autor: Alex Ciutacu

15.08.2019, 15:52 6426

Economiile est-europene au încetinit în mare parte simultan cu întreg blocul european, însă un boom pe locurile de muncă, corelat cu cheltuielile guvernamentale le-au ajutat pe ţările din regiune să păstreze un ritm de creştere economică ridicat comparativ cu Marea Britanie şi Germania – ţări a căror economii s-au contractat în ultimul trimestru, potrivit Bloomberg.

A fost pentru prima dată în ultimii trei ani când creşterea economică din cele şase ţări est-europene încetineşte în acelaşi timp. Totuşi, Ungaria România şi Polonia conduc creşterile europene din Uniunea Europeană în al doilea trimestru din 2019.

Toate aceste economii au raportat creşteri de peste 4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Ungaria, România şi Cehia au depăşit aşteptările, deşi o potenţială decelarare pronunţată se conturează la orizont.

„Trebuie să se contureze un fel de încetinire, este foarte puţin probabil ca aceste rate de creştere să se mneţină. Însă diferenţa faţă de ritmul din Vest se va menţine”, notează Zoltan Arokszallasi, analist în cadrul grupului Erste Bank din Viena, care deţine BCR, a doua cea mai mare bancă din România.

În tip ce războiul comercial global ridică probleme în toată lumea, în timp ce Brexitul loveşte în continuare în perspectivele Uniunii Europene, estul blocului european creşte cu un ritm care depăşeşte ţările mai dezvoltate din Vest

Spre deosebire de Germania, unde o economia s-a contractat şi pune presiune pe guvernul condus de Angela Merkel de a implementa stimuli fiscali, guvernele din regiune, de la Varşovia şi până la Budapesta toarnă bani în economie.

Pentru a ajunge la ţinta de creştere care este cu 2% peste media UE, premierul ungar Viktor Orban a promis două runde de stimuli fiscali pentru anul următor. Banca centrală, condusă de un apropiat al lui Orban, a implementat deja o serie de măsuri fiscale şi a anunţat programe guvernamentale pentru a impulsiona creditarea către gospodării şi către companii.

Într-un peisaj similar, guvernul din Polonia a crescut nivelul cheltuielilor înainte de alegerile din luna octombrie.

În timp ce în unele ţări precum Cehia construcţiile au condus şi alimentat creşterile – cu 6.000 de apartamente noi intrate în construcţie în prima jumătate a anului, adică cel mai ridicat nivel din 2008 până în prezent – în ţări precum România, creditarea a ajutat mult economia.

În România, Banca Transilvania, cel mai mare grup bancar după active, a anunţat că a acordat 100.000 de credite noi în primele şase luni din acest an.

„A fost o perioadă dinamică, cu volume în creştere, ceea ce ne-a permis să obţinem venituri bune chiar şi în contextul comisioanelor reduse”, spune Omer Tetik, CEO al Băncii Transilvani în raportul publicat miercuri.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels