Business Internaţional

Estul Slovaciei isi face loc pe harta investitorilor straini

23.07.2003, 00:00 43



In 1992, prin lansarea unei afaceri in orasul Poprad, la poalele muntilor Tatra, compania americana Whirlpool devenea primul investitor in partea estica a Slovaciei.



Pana aproape de sfarsitul anilor 1990, Whirlpool a ramas avanpostul strain din mijlocul decadentelor industrii autohtone din zona adiacenta granitei cu Ucraina. Estul Slovaciei, din cauza ca nu dispunea de autostrazi care sa se indrepte spre Uniunea Europeana, era complet in afara vizorului investitorilor straini.



Acum situatia s-a schimbat, mai ales ca Slovacia se pregateste sa adere la UE in luna mai a anului urmator. In 2002, compania US Steel a preluat otelaria locala VSZ, aflata la acea data in pragul falimentului. Astfel, in Kosice, capitala regiunii estice a Slovaciei, au fost pastrate 15.500 de locuri de munca ale fabricii, pe langa de vreo cinci ori mai multe locuri de munca din alte companii dependente de VSZ. Compania americana se angajase sa investeasca 700 de milioane de dolari pe parcursul a 10 ani. Numai in acest an va investi 100 de milioane de dolari.



Succesul acestor doi investitori a atras si altii: Molex, Siemens, Embraco sau Matsushita. US Steel a infiintat un Centru de Dezvoltare Economica care a atras cinci companii mai mici care vor crea in jur de 1.000 de locuri de munca.



Cresterea economica a Slovaciei, situata la un nivel de 4,1% in primul trimestru al anului, este printre cele mai mari din regiune. Unii economisti sunt de parere ca introducerea unei rate unice de 19% pentru impozitul pe venit si cel pe profit ar duce la transformarea Slovaciei intr-un adevarat "tigru" central-european. Mediul de afaceri s-a imbunatatit, mai ales in urma privatizarilor institutiilor bancare.



Aceste schimbari in bine au fost insa ignorate pana cand, in septembrie 2002, reformistul Mikulas Dzurinda a fost reales ca presedinte, ducand la "repararea" imaginii tarii pe plan mondial. Slovacia se numara acum printre tarile invitate sa adere la UE si NATO.



Ca urmare, luna ianuarie a marcat infiintarea in orasul vestic Trnava a unei fabrici de asamblare a automobilelor Peugeot, investitie evaluata la 700 milioane de euro. Guvernul spera ca si compania coreeana Hyundai va alege tot Slovacia ca locatie pentru o investitie similara in valoare de 1 miliard de euro.



Cu toate acestea, estul Slovaciei este cu mult in urma regiunii vestice in ceea ce priveste atragerea de investitii straine. Rata somajului este foarte ridicata, 22%, fata de capitala Slovaciei, Bratislava, unde este de doar 3,6%.



Zdenko Trebula, primarul orasului Kosice, acuza Bratislava ca ignora aceasta regiune, si cere finalizarea cat mai rapida autostrazii care leaga regiunea de capitala, precum si constructia unei legaturi cu sistemul ungar de autostrazi. "Investitiile straine vor veni cand se va incheia constructia autostrazii", a afirmat el. Investitorii straini sustin aceeasi idee, desi exista temeri ca aderarea la UE va duce la diminuarea avantajelor lor. Whirlpool se asteapta ca statutul de membru UE sa aduca o simplificare a procedurilor de vamuire, dar pe de alta parte exista temeri ca vor fi afectate negativ salariile si reglementarile pietei fortei de munca. "Ma tem de impactul asupra mobilitatii fortei de munca", a spus Errico Biondi, directorul fabricii de masini de spalat marca Whirlpool. "Sper ca nu vom avea aici aceleasi probleme ca tarile UE", a adaugat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels