Business Internaţional

Euro creste fata de dolar, apropiindu-se de maximul istoric

18.02.2004, 00:00 14



Euro s-a apreciat, ieri, fata de moneda americana la 1,2846 dolari pe unitate, in apropierea maximului istoric de 1,2898 dolari, la o zi dupa interventia in Parlamentul European a presedintelui Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet.



Investitorii au fost dezamagiti de atitudinea sefului BCE, care "nu a profitat de ocazie" pentru a-si exprima ingrijorarea cu privire la ascensiunea monedei europene.



Reticenta de a confirma mesajul transmis de Grupul celor sapte, care considera ca fluctuatiile valutare rapide afecteaza cresterea economica, reprezinta un semnal ca BCE asista "relaxata" la ascensiunea monedei euro.



In plus, Trichet a refuzat sa discute in Parlamentul European daca institutia financiara a intervenit sau va interveni pentru a tempera aceasta tendinta.



Drept urmare, investitorii considera ca nu mai exista obstacole in fata cresterii sustinute a monedei unice europene.



"Discursul lui Trichet nu a semnalat nimic nou. Raportul euro-dolar ramane sensibil pana la nivelul de 1,29 dolari pe unitate, dar odata ajunsa aici, deviza europeana va urca in continuare", considera Paul Mackel, de la ABN AMRO.



Dolarul a pierdut teren si in fata lirei steline. Moneda britanica a fost tranzactionata cu mai mult de 1,90 dolari pe unitate, pentru prima data in ultimii 11 ani.



Pe de alta parte, moneda americana s-a apreciat modest fata de yen, la 150,54 yeni pe unitate, dupa ce a atins cel mai inalt nivel din ultimele 11 zile. Traiectoria sa este sustinuta de temerile privind o posibila interventie a Bancii Japoniei, care este interesata sa previna aprecierea substantiala a monedei nationale.



In contextul in care prestatia lui Jean-Claude Trichet nu a anuntat nici o schimbarea in atitudinea BCE, pietele vor fi influentate in continuare de rapoartele economice oficiale asteptate in aceasta perioada.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24