Business Internaţional

Euro - la maximul ultimei saptamani fata de dolar

13.11.2003, 00:00 10

Moneda unica europeana s-a apreciat, ieri, fata de dolar, pina la cea mai inalta valoare din ultima saptamina, datorita datelor economice solide din Germania, iar indoiala cu privire la redresarea economiei americane a privat piata valutara de o directie clara de evolutie.
In timpul sedintei bursiere de miercuri, cursul de schimb a urcat spre un curs de 1,1602 dolari pentru un euro, respectiv 126,32 yeni pentru un euro.
Dolarul si-a mentinut pozitia pe piata valutara, fiind tranzactionat cu 108,85 yeni pe unitate.
Potrivit unui raport prezentat in Germania, indicele ZEW, care reflecta increderea investitorilor in economie, a crescut peste asteptari in ultimele saptamini, datorita numarului semnificativ de comenzi inregistrate in luna septembrie, a ascensiunii burselor si a deprecierii monedei euro.
 "Investitorii vor sa vinda dolari, dar ultimele date din Statele Unite au fost solide, asa ca pietele nu sint inca hotarite", a aratat analistul Jun Kitazawa, de la firma Brown Brothers Harriman din Tokyo.
Mai mult, moneda americana este sprijinita in fata yenului si de temerile investitorilor cu privire la o posibila interventie pe piata a autoritatilor japoneze.
"Daca Bank of Japan ar actiona pentru a preveni aprecierea monedei nationale, exista posibilitatea ca dolarul sa urce brusc la 112 yeni pe unitate", a aratat Kitazawa.
"Scaderea indicelui Nikkei sub pragul de 10.100-10.200 puncte va transmite, din punct de vedere tehnic, semnalul pentru vinzarea de yeni. Interesul investitorilor straini pentru actiunile japoneze a reprezentat un factor important de sprijin pentru moneda nipona, iar deteriorarea burselor ar afecta yenul", a explicat Junya Tanase, analist la JP Morgan Chase. gabriel.taranu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24