Business Internaţional

Euro, la maximul ultimelor trei luni

15.08.2001, 00:00 14



Moneda euro a depasit ieri usor cota de 0,90 dolari la bursa din Londra, fiind prima data din luna mai cand depaseste acest prag psihologic. Cursul de inchidere a fost de 0,899 dolari, cu aproape jumatate de cent mai mult decat pretul de vineri, informeaza agentiile de presa internationale.

Yenul a inregistrat un nivel redus de tranzactionare, indicele bursei nipone Nikkei 225 inregistrand o noua scadere. La inchidere bursei londoneze yenul a inchis la 122.2 in raport cu dolarul, putin peste nivelul de la sfarsitul saptamanii trecute.

Moneda britanica a scazut cu jumatate de cent, la 1,422 dolari, datorita zvonurilor unei alte reduceri a ratei dobanzilor. Specialistii spun ca progresul euro fata de dolar ramane inca fragil.

"Suntem inca in stadiul in care dolarul a pierdut din popularitate, dar nici euro nu a castigat inca", explica David Bloom, economist la HSBC.

Strategii aduc aminte ca deprecierea dolarului fata de euro , inainte de reducerea ratei dobanzilor la inceputul anului in SUA, a influentat de asemenea cursul de acum al euro fata de dolarul SUA.

Neil Parker, economist la RBS Financial Markets, spusese ca raportul euro-dolar va ajunge la 0,85 dolari in trei luni si 0,80 in sase luni, datorita anuntului de reducere a ratei dobanzilor de catre Federal Open Market Comitee din SUA.

Parker a subliniat faptul ca patru din cele cinci reduceri ale ratei dobanzii au marit puterea dolarului. David Bloom de la HSBC a prezis ca raportul euro-dolar va ajunge la paritate, datorita evolutiei pozitive a ECB.

Oficialii HSBC sunt de parere ca SUA va intra in recesiune anul acesta, dar Neil Parker si-a justificat increderea in dolar, criticand "incapacitatea EBC de a se adapta repede la schimbarile economice".

Recentele cresteri ale francului elvetian si dolarului australian fata de doiar au fost puse pe seama faptului ca "dolar-pesimistii" nu sunt inca pregatiti sa treaca de partea euro.

Insa multi dintre strategi au argumentat ca euro ar fi castigat de pe urma scaderii dolarului, deoarece cele mai scazute niveluri le-a inregistrat in momentele cele mai bune ale doalrului.

Stabilitatea yenului intr-un moment in care stirile proaste de pe piata japoneza au dus la speculatii despre cum vor alege autoritatile japoneze sa actioneze daca vor considera ca valuta a ramas la un nivel prea mare.

Ray Atrill a sugerat ca valuta ar putea fi influentata pozitiv inainte de incheiera primei jumatati a anului fiscal in septembrie. Strategii sunt de parere ca stabilitatea yenului nu va fi sustinuta de Japonia prin interventia asupra raportului dolar-yen, ci asupra raportului euro-yen,altfel putand afecta afecta atat tarile asiatice cat si SUA care evalueaza exporturile in dolari.

Aceasta cale ar pute functiona in interesul ambelor parti, pastrand competitive exporturile Japoniei si aducand euro la valoarea pe care o doreste ECB, sunt de parere specialisii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24