Business Internaţional

Europa fierbe: Zona euro a pus lacat la porti, dar nici Estul nu mai este convins de avantajele monedei unice

Europa fierbe: Zona euro a pus lacat la porti, dar nici Estul nu mai este convins de avantajele monedei unice
21.03.2010, 23:07 182

Problemele cu care se confrunta Grecia au dat peste capplanurile de extindere a zonei euro. Daca tarile care impart dejamoneda unica vor fi mai severe cu cei care aspira sa intre in acestclub, nici tarile din estul continentului nu se arata convinse sarenunte usor la monedele lor si la avantajele pe care acestea leaduc, scrie The Wall Street Journal.

Liderii europeni isi imaginau ca in timp zona euro se va extindesi va ajunge sa cuprinda toate statele foste comuniste aflate lagranita de est a Uniunii Europene. Dar multe dintre tarile careaveau in plan sa adere la grupul celor 16 state membre ale zonei euro au fost lovite de orecesiune severa, care a majorat deficitele bugetare pana laniveluri record. Trei dintre acestea au fost nevoite sa apeleze laFondul Monetar International.

Adoptarea euro a trecut pe locul doi

Printre tarile candidate se numara Polonia, statele baltice,Cehia, Bulgaria, Ungaria si Romania. Una dintre conditiile impusein momentul aderarii la Uniunea Europeana a fost adoptarea monedeieuro, desi nu a fost stabilita o data limita.

Statele baltice, care au avut o crestere economica rapida inultimii ani inainte de izbucnirea crizei financiare, erau asteptatesa se alature zonei euro intr-o perioada de timp relativ scurta,insa acum sunt puternic afectate de recesiune si incearca sagaseasca o portita de iesire din criza.

Acum 18 luni Polonia viza adoptarea euro pana in 2011, insaastazi chiar si cei mai optimisti spun ca ar mai putea dura cativaani pana cand statul va trece la moneda unica.

Economiile statelor estice raman prea slabite pentru a fiincluse in zona euro, chiar daca acestea reusesc sa indeplineascacriteriile de aderare in ceea ce priveste datoria si deficitulbugetar, potrivit criticilor expansiunii rapide.

Pentru zona euro, cel mai potrivit candidat - insa totodata sialegerea cea mai nesigura - o reprezinta Polonia.

Guvernatorul bancii centrale a Poloniei Slawomir Skrzypek a spusrecent despre zlot ca "absoarbe foarte bine socul crizei".Oficialii polonezi spun ca aderarea la zona euro ramane telulsuprem, insa ei evidentiaza ca depasirea situatiei economice estecea mai importanta, iar revenirea ar putea dura cativa ani. Maimult, deficitele bugetare si inflatia, ambele avand un nivel pestecel maxim stabilit pentru aderarea la zona euro, trebuie aduse inlimite.

Estul a devenit eurosceptic

Nici populatiile statelor candidate nu isi mai manifestasustinerea pentru aderare la fel de vehement. Dintre respondentiiunui studiu al Comisiei Europene, 40% doresc ca Polonia sa amaneadoptarea monedei euro cat mai mult posibil, mai mult decat dublulcelor care vor ca acest lucru sa se realizeze curand. In Cehia 50%doresc sa astepte trecerea crizei.

Viceguvernatorul bancii centrale din Cehia Miroslav Singer aspus ca "zona euro va trebui sa isi solutioneze problemele cauzatede criza fiscala din Grecia si din alte state inainte ca Cehia saia in considerare posibilitatea aderarii la zona euro".

Pentru unii, problemele Greciei evidentiaza beneficiile uneimonede nationale diferite de moneda euro, care poate fi lasata sase deprecieze in perioadele dificile pentru a ajuta exporturile. Cutoate acestea, pentru cele mai multe state, promisiunea unei monedestabile, ratele reduse ale dobanzii si accesul liber la cea de-adoua cea mai mare piata din lume cantaresc greu in balanta.

"Cand acceptam noi membri in zona euro, trebuie sa analizamatent datele economice si perspectivele", potrivit lui JurgenStark, membru al Comitetului Executiv al Bancii CentraleEuropene.

Avantajele si dezavantajele monedei euro

Moneda euro, care s-a depreciat saptamana trecuta cu 1,7%, areprezentat pentru toate statele Uniunii Europene un dezideratdeoarece era vazuta ca un etalon de stabilitate, spre deosebire demonedele nationale care puteau fluctua puternic. In conditiileactualei crize financiare, moneda unica nu mai este la fel deatragatoare, ba mai mult pentru unele state reprezinta chiar opovara. Criza financiara a trimis economiile in recesiune, a redusschimburile comerciale si a paralizat sistemele financiare. Pentrustatele din afara zonei euro deprecierea monedelor nationale areprezentat un avantaj pe care si l-ar fi dorit si cele mai slabestate membre ale zonei euro, deoarece o moneda slaba incurajeazaexporturile. O revenire bazata pe exporturi ar fi putut reprezentao solutie viabila pentru multe state, insa in interiorul zonei euroacest instrument nu poate fi utilizat, de aceea este nevoie de altesolutii. Euro a atins vineri un pret de 1,3502 dolari.

Ne vom plati datoriile, spune seful guvernului de laAtena

Grecia a luat masurile necesare pentru a iesi din criza si nu vaintra in incapacitate de plata a datoriilor, a declaratprimul-ministru grec George Papandreou, citat de agentia de presaThomson Reuters. Aceasta declaratie este total opusa celei a unuioficial german care a declarat ca tara mediteraneana ar trebui saisi anunte incapacitatea de plata. Grecia face presiuni asuprapartenerilor sai din UE pentru a contribui la reducerea costurilorsale de finantare. "Grecia nu va intra in incapacitate de plata, nuvom permite acest lucru. Grecia dispune de un guvern puternic si deoameni curajosi", a declarat Papandreou.

Bancile elene risca noi reduceri de rating

Cele mai mari banci ale Greciei s-ar putea confrunta cu problemede profitabilitate in anii urmatori pe fondul deteriorariiconditiilor economice ale tarii, ceea ce ar putea determina deciziide reducere a ratingurilor de credit, au declarat oficialiiagentiei Standard & Porr's, scrie Bloomberg. Castigurilebancilor grecesti ar putea avea de suferit in conditiile in caremasurile guvernamentale menite sa duca la o reducere a deficituluifiscal ce a atins 12,7% din PIB in 2009 vor reduce cererea decredite si vor genera cazuri in crestere de intrari in incapacitatede plata.

CE face front comun cu Grecia

Comisia Europeana a indemnat guvernele din zona euro sa aprobeun pachet de credite menite sa ajute Grecia sa treaca peste crizadatoriilor, scrie BBC News. Presedintele Comisiei Jose ManuelBarroso (foto) a declarat ca sunt necesare masuri de sprijinire aGreciei in sensul reducerii nivelului ridicat al datoriilor sale.El a prezentat "un sistem de credite bilaterale coordonate" dinpartea partenerilor europeni ca fiind cea mai buna solutie. Greciaa anuntat masuri de austeritate, insa partenerii sai din zona euronu s-au pus inca de acord cu privire la cea mai buna modalitate desustinere a tarii.

Sistemul bancar are nevoie de o "echipa deinterventie"

Europa ar trebui sa dispuna de o "brigada de pompieri" sustinutacu fonduri din partea guvernelor si a sectorului privat care sarezolve problemele rezultate in urma prabusirii unor banci mari, adeclarat Dominique Strauss-Kahn, directorul Fondului MonetarInternational. "Cred ca este necesara o autoritate de interventiecare sa dispuna de puterea si instrumentele necesare rezolvariieficiente a problemelor legate de prabusirea bancilortransfrontaliere", a declarat Strauss-Kahn. Criza a expus mai multedeficiente ale reglementarilor din sectorul financiar, inclusivlipsa unor mecanisme bine definite de supraveghere a creditorilorcu operatiuni transfrontaliere. (Grupaj realizat deCatalina Apostoiu)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO