Business Internaţional

Europa îşi creşte cantitatea de gaze depozitate în Ucraina pentru a preveni o penurie la iarnă

Europa îşi creşte cantitatea de gaze depozitate în...

Autor: Bogdan Cojocaru

10.08.2023, 00:00 74

Pentru a avea la îndemână gaze în sezonul rece, industria energetică europeană a recurs la depozitarea unor cantităţi însemnate de combustibil în Ucraina, o ţară atacată de armata Rusiei. 

În timp ce războiul şi sancţiunile reciproce forţează UE să se îndepărteze de gazele ruse, traderii au descoperit o oportunitate neobişnuită în imensele depozite de gaze ucrainene, scrie Financial Times.

Naftogaz, compania naţională de gaze a Ucrainei, a raportat că numărul de companii străine care pompează gaze în ţară a crescut la 19 anul acesta, faţă de doar patru în 2021. Capacitatea închiriată în sistemul de conducte ucrainean de către UE a ajuns în iulie aproape de maximul ultimilor trei ani, iar volumul planificat a fi transportat luna aceasta este pe cale să se dubleze.

Ucraina are o capacitate de stocare a gazelor mai mare decât oricare dintre ţările membre ale UE, o moştenire a rolului de ţară de tranzit importantă pentru gazele ruse.

Depozitele artificiale sunt la adâncimi mari în vestul ţării, departe de linia frontului. Şi depozitele naturale sunt adânc sub pământ, ceea ce le oferă protecţie faţă de bombardamentele de la distanţă. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO