Business Internaţional

Europenii au gusturi foarte diferite in materie de investitii

26.02.2003, 00:00 10

Obiectivul Uniunii Europene de a crea o piata unica a economiilor pe termen lung a fost pus sub semnul intrebarii dupa publicarea unui studiu care arata ca tendintele de investitii din diferitele state europene sunt din ce in ce mai divergente, relateaza Financial Times.
Mai mult, managerii de fonduri europeni trebuie sa-si faca drum prin jungla de reguli si regulamente nationale in timp ce rivalii lor americani isi desfasoara afacerile fara astfel de impedimente. Barierele legale cu care se confrunta managerii europeni ridica cheltuielile acestora cu 14 miliarde de euro pe an.
Mai mult, potrivit studiului realizat de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), situatia nu are mari sanse sa se schimbe in viitorul apropiat.
Studiul pune in lumina diferente fundamentale de comportament ale investitorilor din statele Europei si sugereaza ca armonizarea legislatiilor nationale ar putea sa nu fie suficienta pentru crearea unei piete unice.
Este prima oara cand OCDE a publica un studiu care arata structura economiilor populatiei din Europa.
Spre exemplu, in Marea Britanie si Olanda, activele administrate, cum ar fi fondurile mutuale, fondurile de pensii si produsele de asigurari de viata - au reprezentat peste 50% din plasamentele populatiei, in 2000. In restul tarilor europene media a fost de numai 29%.
Pe piata italiana, activele fondurilor mutuale au atins valori exorbitante in a doua jumatate a anilor '90 dupa care s-au prabusit spectaculos odata cu pietele de actiuni. Cea mai mare parte a acestor active au fost transformate in obligatiuni. In ceea ce-i priveste pe spanioli, preferintele lor s-au indreptat catre depozitele bancare.
Firma Pioneer crede ca Italia si Spania nu si-au dezvoltat inca o cultura a investitiilor pe termen lung. "Oamenii nu stiu ce inseamna planificarea pe termen lung si alocarea activelor", apune Daniele Fano, directoarea departamentului de cercetare la Pioneer.
Dimpotriva, Franta este laudata pentru progresele facute. Eliminarea impozitelor la produsele de asigurari de tip unit-linked, care sunt o combinatie de asigurare si economisire, i-a atras pe fostii investitori in actiuni. In schimb, in Germania acest tip de produse a ramas in mare parte neconoscut de populatie, iar fostii investitori in actiuni prefera produsele traditionale de asigurari.
Datele despre zona euro indica un transfer masiv al economiilor populatiei in obligatiuni si depozite bancare. In 2001, acestea au reprezentat 12,3%, respectiv 31% din cresterea activelor totale. Asigurarile de viata si fondurile de pensii au reprezentat 43,8%.
Orientarea catre produsele putin riscante a afectat grav industria fondurilor administrate, care au inregistrat scaderi ale profiturilor. In plus, pentru anul acesta, Morgan Stanley prevede o diminuare cu 20% a veniturilor fondurilor administrate. Huw van Steenis, analist la Morgan Stanley, crede ca managerii de fonduri au doua optiuni: fie sa ia din cota de piata a concurentilor, fie sa ofere produse cu un randament mai ridicat.
Huw van Steenis, analist la Morgan Stanley, crede ca anul acesta cele mai bine vandute produse vor fi cele de asigurari si cele complexe, care ofera si garantia returnarii capitalului investit.
Unele firme au profitat deja. Vanzarile de produse complexe realizate anul trecut de divizia de investitii a Credit Agricole au reprezentat 70% din vanzarile totale si au atras active de 1 miliard de euro. Firmele de administrare de fonduri care nu-si vor diversifica oferta de produse vor pierde teren in fata grupurilor mari de bancassurance. Acestea domina deja pietele Italiei si Spaniei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24