Business Internaţional

Europenii continua sa fie sceptici fata de pietele americane

05.12.2002, 00:00 12

Actiunile americane au inregistrat o revenire spectaculoasa in decursul ultimilor doua luni. Insa cel putin un grup important de investitori pare inca sceptic: europenii, cei mai multi posesori de actiuni americane.
In timp ce multi manageri americani de fonduri de investitii indica optimisti spre ratele scazute ale dobanzilor, inbunatatirea profiturilor corporatiste si semnele noi ca economia americana isi revine, investitorii europeni nu afiseaza acelasi optimism. Ei se tem ca actiunile americane inca sunt scumpe, ca dolarul pare supraevaluat iar consumatorii americani au portofelele goale, relateaza Wall Street Journal Europe.
Avand in vedere ca neincrederea europenilor este considerata de multa lume drept una din cauzele prabusirii actiunilor americane in decursul acestei veri, unii analisti incep sa-si puna intrebarea daca nu cumva mai este posibila cu adevarat redresarea economiei americane atata vreme cat europenii continua sa stea deoparte.
"Exista o tendinta puternica in Europa in acest an de a adopta o atitudine negativa fata de piata bursiera din Statele Unite", este de parere Adam Seitchik, strateg principal la fondul de investitii DWS Investments din Londra.
Fluxurile de fonduri europene sunt aproape de punctul de a se plasa la cel mai scazut nivel al ultimilor sase ani. Pentru luna septembrie, cele 12 tari care au adoptat moneda unica europeana au vandut in valoare neta actiuni americane de 2,8 mld. $, cea mai retragere lunara de fonduri din acest an.
Pe baza sumelor anualizate pentru luna septembrie, investitorii din zona euro ar cumpara la net actiuni americane in valoare de 11 mld. $ pe anul 2002. Insa aceasta suma ar reprezenta abia un sfert din ceea ce investitorii au cumparat anul trecut, si mult mai putin fata de nivelul record de 84 mld. $ investitii nete europene in anul 2000.
Trebuie spus si faptul ca europenii nu au trecut cu vederea castigurile care au marit valoarea indicelui bursier Dow Jones Industrial Average cu 22% fata de minimul din 9 octombrie. Mark Pignatelli, director pe investitii la Schroder Investment Management din Londra, este de parere ca fondurile sale au fost subevaluate pe piata din SUA, iar recenta crestere nu la facut sa-si schimbe parerea. "Insa acum urmarim piata", adauga Pignatelli.
Urmarind recentele cresteri, Jacob van Duijn, director de investitii la Robeco Group, cel mai mare grup de fonduri mutuale din Elvetia, spune ca in luna octombrie fondurile sale au trecut pe o pozitie supraevaluata pe piata americana, achizitionand actiuni din sectorul telecomunicatiilor si tehnologiei. Acum, el ia in calcul si actiuni din sectorul financiar si cel medical. "Parerea noastra este ca redresarea economiei americane este pe calea cea buna, si ar trebui sa ne asteptam la cresterea preturilor actiunilor", spune van Duijn.
Insa acest gen de optimist nu este ceva caracteristic intregii Europe. "Felul in care gandesc managerii fondurilor de investitii europene este un pic diferit fata de cel al managerilor fondurilor americane", este de parere Joseph Quinlan, economist global la Centrul pentru Relatii Transatlantice de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore. "Europenilor nu le place sa parieze in stil mare si sa castige totul dintr-odata. Daca va fi cazul, ei vor reveni pe piata americana in varful picioarelor nu cu prea mare zarva".
Principala ingrijorare pentru majoritatea investitorilor europeni este legata de faptul ca in ciuda semnelor de redresare venite din partea economiei americane, pretul actiunilor din SUA pare in continuare scump in comparatie cu cel al multor din actiunile europene sau asiatice. Aceasta situatie i-a facut pe multi investitori europeni sa se concentreze asupra pietelor din propria tara, care in ultimele doua luni au reusit sa egaleze si chiar sa depaseasca evolutia indicilor bursieri americani.
Europenii, ca multi investitori din intreaga lume, sunt de parere ca dolarul se va deprecia in viitor. Un sondaj realizat de Merrill Lynch in noiembrie care a inclus 286 manageri de fonduri de investitii a descoperit ca aproape jumatate dintre ei sunt de parere ca moneda americana este supraevaluata, fata de numai 14% dintre ei care au aceasta parere despre euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24