Business Internaţional

Europenii privesc cu reticenta programul economic al lui Sarkozy

11.07.2007, 17:40 16

Presedintele francez Nicolas Sarkozy a obtinut un sprijin rezervat al ministrilor de finante europeni pentru planurile de reformare a economiei, iar ingrijorarea privind ritmul de reducere a deficitului bugetar al Frantei se mentine, au declarat participanti la reuniune. Sarkozy a reiterat, luni, ca va mentine o disciplina bugetara stricta, dar a spus ca programul de echilibrare a bugetului poate fi respectat doar daca avansul economic va depasi previziunile si a pledat ca reglementarile UE sa fie aplicate "inteligent". Presedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker, a declarat, la capatul unei reuniuni de patru ore, ca este incantat de angajamentul liderului francez pentru reformarea structurala a economiei.
Participantii au spus insa ca Sarkozy a trecut printr-o situatie dificila, in spatele usilor inchise, si a fost nevoit sa dea oarecum inapoi. Ministrul german de finante, Peer Steinbrueck, a reafirmat public necesitatea ca Franta sa respecte angajamentul de a echilibra bugetul pana in 2010. "Credem ca Franta poate indeplini obiectivul asumat, pana in 2010", a spus el. Surse comunitare au declarat ca Steinbrueck a fost mult mai ferm, la discutiile private, promovand disciplina bugetara impreuna cu reprezentantii Greciei, Austriei, Finlandei si Italiei, care cred ca o concesie in cazul Frantei ar putea fi contagioasa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24