Business Internaţional

Europenii sfideaza pierderile Wall Street

13.11.2002, 00:00 16

Actiunile americane au scazut luni pentru a treia sedinta consecutiva, dupa ce Hewlett-Packard, General Electric si McDonalds au provocat o pierdere de peste 100 de puncte pentru indicele Dow Jones.
Investitorii s-au temut si de posibiliatea unui razboi cu Irakul care sa demoleze total increderea care s-a mai revigorat in ultima perioada. Principalul indice al bursei americane, Dow Jones, a pierdut luni in jur de 2% din valoare si a inchis la 8.359 de puncte. Indicele Nasdaq a avut o scadere si mai mare de aproape 3%, iar Standard & Poor's a pierdut mai mult de 2%.
Hewlett-Packard  a dat tonul descendent pentru indicele Dow Jones dupa ce presedintele acesteia, Michael Capellas,  anuntat ca va pleca din consiliul de administratie al firmei "in cautarea altor oportunitati de cariera".
Si in Europa actiunile au avut de suferit luni, insa ieri dimineata audeschis in crestere. Indicele britanic, FTSE 100, a inchis sedinta de luni in scadere cu 0,5%, iar Cac 40 din Franta a pierdut 0,2%. Cel mai mare declin l-a inregistrat indicele german Xetra Dax, de 1,3%.
Pierderile din sectorul financiar au avut un impact negativ puternic asupra evolutiei burselor europene. Credit Suisse a scazut cu 5,4%, din cauza previziunilor analistilor potrivit carora grupul va raporta o pierdere de 1,4 miliarde de dolari pe al treilea trimestru al anului. Swiss Re, cea de-a doua companie de reasigurari a lumii, a scazut cu 2,2% dupa ce a anuntat ca directorul general Walter Kielholz va fi inlocuit. Acesta paraseste Swiss Re pentru a deveni liderul Credit Suisse.
Ieri, contrar previziunilor, bursele europene au deschis in crestere fiind impulsionate de stirile pozitive din partea Repsol, Bayer, Vodafone si UBS.
Dupa primele ore de tranzactionare, Vodafone  a urcat cu peste 9%, dupa ce a raportat ca profiturile brute pe primul semestru au crescut 30% la 6,2 miliarde de lire sterline.
Banca elvetiana UBS a castigat 1,3% datorita publicarii unor rezultate financiare pe al treilea trimestru peste asteptari. Profitul net este de 942 de milioane de franci elvetieni, cu 4% mai mare decat cel obtinut in perioada similara a anului trecut, dar cu 29% mai mic decat cel inregistrat pe al doilea trimestru al anului curent.
Dupa ce luni a atins un minim pe ultimele doua luni fata de yenul japonez si un minim pe trei saptamani fata de euro, marti dimineata dolarul si-a revenit insa nesemnificativ.
Decizia surprinzatoare de saptamana trecuta a Rezervelor Federale de a reduce rata de refinantare a dobanzii cu o jumatate de punct procentual este principala cauza pentru declinul monedei americane, sunt de parere analistii. Euro a reusit sa se mentina deasupra paritatii cu dolarul pentru a cincea zi consecutiva. Cotatia de ieri era de 1,0110 dolari, fata de cea de luni care a fost de 1,017 dolari, un maxim pe ultimele 15 saptamani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24