Business Internaţional

Evoluţia economică a Europei socialiste depinde de China comunistă şi capitaliştii americani

24.08.2010, 23:57 65

Un ritm mai lent de creştere economică în China, India sau alteţări asiatice ar avea "un impact negativ serios" asupra creşteriieconomiei europene, a declarat Olli Rehn, comisar al UE pe problemeeconomice şi monetare.
Potrivit acestuia, Europa s-ar confrunta cu probleme şi în cazulunei încetiniri a ritmului de redresare a economiei americane şi alunor turbulenţe pe pieţele datoriilor suverane.
Datorită accelerării creşterii economice la nivel mondial, economiaeuropeană a înregistrat în trimestrul doi cel mai rapid ritm dedezvoltare din ultimii patru ani după ce iniţial criza din Grecia aafectat încrederea în moneda euro şi a obligat guvernele să iamăsuri urgente de reducere a deficitelor bugetare.
Creşterea zonei euro ar putea încetini în cea de-a doua jumătate aacestui an în condiţiile în care semnele unei creşteri mai lente înStatele Unite şi China slăbesc perspectivele referitoare laexporturi.
În Statele Unite, cea mai mare economie a lumii, Departamentul deComerţ ar putea revizui în jos rata de creştere pe trimestrul doipână la cel mai lent ritm de la începerea redresării. CreştereaChinei a încetinit la 10,3% în trimestrul doi, iar producţiaindustrială s-a temperat peste aşteptări în iunie.
La nivel european ratele de creştere economică sunt foartediferite. În timp ce PIB-ul Germaniei a avansat cu 2,2% întrimestrul doi, economia spaniolă a crescut cu numai 0,2%, iarGrecia a înregistrat o contracţie de 1,5%.
John Lipsky, directorul general adjunct al FMI, declara pe 27 iuliecă redresarea economiei mondiale ar putea fi "moderată" încondiţiile în care noile tensiuni de pe pieţele financiaregenerează riscuri referitoare la perspectivele de creştere.
Deşi Europa este "în curs" de revenire, "este esenţial ca ţăriprecum Grecia, Portugalia şi Spania să-şi rezolve problemele legatede competitivitate", a declarat Rehn.
Există însă şi o serie de veşti bune. Oficialii UE declarausăptămâna trecută că Grecia şi-a respectat în avans angajamenteleprivind reducerea deficitului bugetar. Măsurile implementate deGrecia vor convinge investitorii că temerile referitoare la orestructurare a datoriilor sunt "nefondate", a declarat Rehn.
"Întrevedem semne ale unei stabilizări graduale a încrederiijucătorilor de pe pieţe faţă de Grecia. Sunt convins că percepţiilelegate de risc se vor atenua, creând premisele unei reveniriordonate pe pieţe", a mai declarat comisarul european.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO