Business Internaţional

Facebook are cei mai tineri şi mulţumiţi angajaţi din rândul marilor companii IT din SUA

Facebook are cei mai tineri şi mulţumiţi angajaţi din rândul marilor companii IT din SUA

Autor: Anca Dumitrescu - Mediafax

07.12.2011, 00:04 302

Facebook are cei mai tineri şi mai mulţumiţi angajaţi din rândul marilor companii americane din sectorul tehnologiei, potrivit unui studiu efectuat de compania de cercetare a pieţei PayScale din Seattle, scrie Bloomberg.

Angajaţii Facebook au cea mai redusă vârstă medie, de 26 de ani, precum şi cea mai mare pondere a femeilor, de 33%, între cele nouă mari companii incluse în cercetare. Studiul PayScale a fost publicat în vara acestui an.

Cei mai vârstnici angajaţi, cu o medie de 44 de ani, lucrează la IBM şi Hewlett-Packard.

Reţeaua de socializare Facebook a depăşit tehnologii consacrate precum motoarele de căutare şi portalurile web.

Spiritul îndrăzneţ al companiei s-a extins şi în privinţa politicilor de personal, iar angajaţii nu sunt judecaţi după vechimea în industria de profil. "Nu credem că trebuie să ai prea mare experienţă pentru a face o diferenţă. Uitaţi-vă la mine. Am început în timpul colegiului", afirmă Zuckerberg pe pagina de recrutare a companiei.

PayScale a colectat date de la angajaţi ai Amazon, Apple, Dell, Facebook, Google, Hewlett-Packard, IBM, Intel şi Microsoft.

Rezultatele nu sunt verificate de companii şi nu reprezintă date ştiinţifice, întrucât informaţiile au fost furnizate de angajaţi.

Facebook va face câteva mii de angajări la New York

Salariul mediu al unui debutant la Apple este de 43.100 de dolari pe an, excluzând angajaţii magazinelor, potrivit sondajului, ceea ce plasează compania la coada listei.

Cel mai mare salariu mediu pentru un debutant este la Microsoft, de 86.900 de dolari pe an.

Chiar şi aşa, în ambele cazuri salariile sunt cu 15% peste ceea ce primesc angajaţii în alte părţi, a declarat Al Lee, director la PayScale. Diferenţa poate apărea din mixul de slujbe de la fiecare companie, iar datele nu includ şi opţiunile de achiziţie de acţiuni.

Apple ar putea avea mai mulţi designeri şi comercianţi online decât alte companii, iar aceştia au salarii mai mici. În plus, Apple are un call-center propriu, spre deosebire de alte companii IT mari.

La Facebook, angajaţii primesc la angajare circa 59.100 de dolari, cu 49% mai mult decât media naţională.

Salariile mari duc la un grad mare de mulţumire, dar şi la un nivel ridicat de stres.

Compania Amazon, spre exemplu, cu sediul în Palo Alto, California, înfiinţată în urmă cu şapte ani, inovează constant pentru a se menţine în topul operatorilor de reţele de socializare.

Pe site-ul companiei, Zuckerberg cere angajaţilor să fie "îndrăzneţi", pentru că Facebook încearcă să facă ce nu s-a mai făcut vreodată.

Odată cu redresarea economiei, companiile IT vor putea mai greu să păstreze angajaţii talentaţi.

În ianuarie, Google a anunţat planul de a mări salariile angajaţilor cu 10%, pentru a păstra talentele. Salariile plătite de Google sunt cu 23% peste cele de la alte companii. Angajaţii Google sunt pe locul al doilea după Facebook în privinţa tinereţii angajaţilor, cu o medie de 31 de ani, în timp ce salariul mediu este de 141.000 de dolari pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels