Business Internaţional

FBI se implică în cazul falimentului MF Global

FBI se implică în cazul falimentului MF Global

Autor: Bogdan Cojocaru

03.11.2011, 00:05 218

Biroul Federal de Investigaţii (FBI) şi procurorii federali investighează modul în care au dispărut de la MF Global fonduri de circa 600 milioane dolari aparţinând clienţilor, înainte de intrarea companiei de brokeraj în faliment, au declarat surse apropiate situaţiei pentru CNN. Lipsa acestor fonduri a făcut a făcut să cadă o posibilă înţelegere prin care compania de investiţii ar fi putut fi salvată.

În investigaţia de la MF Global sunt implicate alături de FBI şi alte autorităţi federale de reglementare, inclusiv Comisia pentru Valori Mobiliare din SUA şi Comisia pentru Tranzacţii Futures cu Materii Prime.

Directorii companiei au încercat la sfârşitul săptămânii trecute să vândă MF Global companiei Interactive Brokers, însă descoperirea fondurilor lipsă a însemnat eşecul nego­cierilor şi intrarea în faliment, spun autorităţile americane.

Prăbuşirea companiei este pusă printre altele pe seama unor plasamente neinspirate de 6,3 mld. dolari pe datoria unor state din Europa, printre care unele puternic îndatorate.

Autorităţile suspectează că atunci când investiţiile au cauzat pierderi şi problemele de pe pieţele financiare s-au agravat, MF Global a folosit banii clienţilor pentru a încerca să-şi revină, potrivit Wall Street Journal, însă este încă neclar în ce fel. Com­pania a recunoscut că s-a folosit de banii clienţilor, potrivit AP.

Compania a raportat datorii de 39,7 miliarde dolari şi active de 41 miliarde dolari în cererea de protecţie faţă de creditori depusă la începutul săptămânii.

Printre cei mai mari creditori neasiguraţi ai MF Global se află JP Morgan Chase Bank, ca reprezentant al unor deţinători de obligaţiuni de 1,2 miliarde de dolari, şi Deutsche Bank Trust, cu clienţi care au în proprietate obligaţiuni de 690 milioane de dolari.

PIMCO: Băncile americane au nevoie de capital suplimentar

Dând exemplul falimentului MF Global, Bill Gross, directorul executiv al PIMCO, cel mai mare fond de investiţii în obligaţiuni din lume, a avertizat că băncile americane nu au făcut destul pentru a se asigura că sunt suficient capitalizate, scrie Reuters. El consideră că ar fi bine-venită revenirea la un sistem care să asigure că operaţiunile de retail şi investment banking sunt separate.

Gross apreciază că deşi mulţi bancheri nu privesc cu ochi buni majorarea bazei de capital a industriei deoarece profiturile companiilor ar fi mai mici, pentru a se recâştiga încrederea investitorilor este nevoie de un sistem bancar atractiv şi conservator din punctul de vedere al capitalului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO