Business Internaţional

Fed ar putea săpa într-un final groapa firmelor zombie ţinute până acum în viaţă de creditele ieftine

Fed ar putea săpa într-un final groapa firmelor zombie...

Autor: Catalina Apostoiu

17.06.2022, 00:05 577

Firmele neproductive ar putea fa­limenta odată cu majorarea dobân­zilor de către banca centrală ameri­cană. Vor plăti muncitorii şi eco­nomia în general preţul, se întreabă Deutsche Welle.

Companiile zombie, firme ne­pro­ductive care nu-şi pot plăti do­bân­zile la credite, ce includ multe bran­duri cândva sinonime cu capita­lis­mul american ca Macy’s, Boeing, Delta şi American Airlines, şi-ar putea vedea într-un final sfârşitul în condiţiile în care majorările de dobânzi şi reducerea bilanţului Fed restricţionează accesul la credite ieftine, credite care le ţineau în viaţă.

Unii analişti salută funeraliile vii­toare şi critică aceşti morţi-vii pentru povara pusă pe creşterea şi pro­ductivitatea economiei americane. Obligaţiile legate de datorii adesea descurajează aceste companii de la a face investiţii.

Şi totuşi, alţii avertizează că un val de falimente ar elimina orice sce­nariu de aterizare lentă a economiei ame­ri­cane. Cine ar purta povara declinului lor rămâne o întrebare deschisă.

Companiile zombie sunt omni­pre­zente în economia americană, reprezentând o cotă de 16% din firmele americane, potrivit calculelor Morgan Stanley. Potrivit Bloomberg, aproximativ o cincime din cele mai mari 3.000 de companii publice din America sunt zombie, cu datorii totalizând 900 de miliarde de dolari.

Dar nu numai America se con­fruntă cu o astfel de putreziciune cor­po­rativă. Firmele zombie reprezintă peste 20% din companiile europene.

Astfel de firme îşi compensează productivitatea redusă şi datoriile mari punând presiune pe angajaţi cu salarii scăzute şi condiţii precare. „Simpla lor supravieţuire are con­secinţe negative asupra altor com­panii şi angajaţi“, arată Juan M. Grana, cercetător pentru guvernul argentinian şi profesor la Universi­tatea din Buenos Aires.

Este moartea firmelor zombie un lucru bun pentru economie?

Acest lucru depinde de condiţiile macroeconomice ale ţării, explică Joseph E. Gagnon de la Peterson In­stitute for International Economics.

Potrivit acestuia, uciderea fir­melor zombie în timpul unei rece­siuni ar fi o idee groaznică pentru că alte companii nu ar putea probabil absorbi masa de şomeri care ar re­zulta. Însă condiţiile economice s-au schimbat din 2020.

„O perioadă cu o rată foarte ridi­cată a ocupării forţei de muncă şi in­flaţie foarte ridicată este una ideală pentru moartea companiilor zom­bie“, explică Gagnon. Angajaţii dis­ponibilizaţi ar putea fi teoretic absorbiţi de economia fierbinte, făcând decesul firmelor zombie mai puţin dureros.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO