Business Internaţional

Fiat negociaza vanzarea activitatilor aeronautice

06.02.2003, 00:00 13

Fiat se afla intr-un stadiu avansat al negocierilor pentru vanzarea Fiat Avio, divizia sa din sectorul aeronautic. Negocierile sunt purtate cu compania franceza Snecma, desi in cursa raman si fondul privat de actiuni Carlyle si un alt fond de investitii, conform unor surse apropiate tranzactiei.
Este posibil ca vanzarea, care ar plasa valoarea Fiat Avio la 1,6-1,8 miliarde de euro, sa nu aiba loc in urmatoarele cateva saptamani. Vanzarea acestei divizii face parte din planul Fiat de a acumula 5 miliarde de euro cu scopul recapitalizarii Fiat Auto, divizia sa de automobile.
Fiat si consultantul sau Lazard elaboreaza in prezent un plan de recapitalizare ce va fi prezentat consiliului grupului industrial pe 28 februarie, cand Fiat va publica si rezultatele inregistrate pe anul 2002.
Desi unii lideri politici italieni ar dori ca Fiat sa ramana o companie italiana, nu se asteapta ca o eventuala vanzare, in special catre compania Snecma, sa fie respinsa de guvern, conform unor surse apropiate tranzactiei.
Compania participa la constructia de motoare pentru aparatele de zbor Eurofighter, avand cateva contracte incheiate cu Italia in sectorul militar. Din acest motiv, guvernul ar putea impiedica mai degraba vanzarea diviziei catre un fond de investitii care ar revinde-o mai tarziu.
Finmecanica, un grup italian din sectorul apararii si ingineriei detinut in parte de stat a exclus recent posibilitatea achizitionarii Fiat Avio, insa unii observatori cred ca ar putea fi convinsa sa participe la discutii.
Fiat, asupra caruia bancile creditoare au exercitat presiuni pentru vanzarea de active din luna mai a anului trecut, a ezitat cu privire la vanzarea Fiat Avio, avand in vedere rentabilitatea constanta a acestei divizii.
Totusi, din moment ce Fiat Auto a inregistrat in ultimele luni rezultate din ce in ce mai proaste, Fiat a fost nevoita sa scoata la vanzare divizia Fiat Avio.
Recent, Fiat Avio a declarat ca se asteapta ca profitul sau operational pe anul trecut sa fie aproape egal cu profitul de 186 milioane de euro inregistrat in anul 2001, in timp ce vanzarile se vor situa sub nivelul de 1,64 miliarde de euro inregistrat in anul anterior.
Vanzarea Fiat Avio ar fi cea mai recenta dintr-o serie de operatiuni similare prin care Fiat urmareste diminuarea propriilor datorii. Grupul este asteptat sa finalizeze vanzarea unui pachet de 51% din Fidis, divizia sa de finantare a sectorului auto, catre bancile sale creditoare in urmatoarele zile. Vanzarea a fost anuntata in luna decembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO