Business Internaţional

„Fii cu ochii-n patru, stai în viaţă!“: Lumea este deja în recesiune, iar investitorii se tem de un eveniment catastrofal pe burse mai tare ca niciodată

Autor: Bogdan Cojocaru

14.10.2015, 19:41 51941

Semnalele de avarie ale economiei mondiale se aprind rând pe rând, provocând pesimism şi chiar teamă în rândul investitorilor şi analiştilor.

Comerţul, sistemul circulator al economiei globale, scade într-un „ritm alarmant“, iar economia mondială este deja în recesiune, dacă este evaluată în dolari, avertizează HSBC, cea mai mare bancă europeană.

Ţările bogate şi-au pierdut motorul de creştere reprezentat de pieţele emer­gente, titrează The Wall Street Journal. Pentru Europa, mana­gerii de fonduri cu operaţiuni la nivel interna­ţional schiţează o perspectivă pesimistă: doar 25% din ei mai cred că economia euro­peană se va întări în următoarele 12 luni. În septembrie, procentul era de 62%.

În Germania, cea mai mare eco­nomie europeană, indicatorul perspec­tivelor economice realizat de institutul ZEW sugerează că economia a început deja să simtă impactul scadalului emi­siilor poluante în care este îngropat VW.

The Telegraph notează că inves­titorii se tem acum mai tare ca niciodată că pe pieţele financiare se va produce un eveniment catastrofal de tip „black swan“, eveniment imprevizibil, neobiş­nuit, dar cu impact semnificativ. Această teamă este vizibilă în indicele  CBOE Skew Index, care urmăreşte opţiunile traderilor care pariază pe acţiunile  cuprinse în indicatorul bursier S&P 500.

 

„Scăderi asemănătoare găsim doar în perioadele de recesiune“

Într-o notă adresată clienţilor, HSBC arată că nivelul comerţului mon­dial din iunie este cu 8,4% sub cel din aceeaşi lună a anului trecut, scrie The Australian Financial Review, unul dintre principalele ziare de business din Australia.

„Scăderi asemănătoare găsim doar în perioadele de recesiune“, scriu analiştii băncii britanice. În perioada ana­lizată, an la an, PIB-ul mondial s-a redus cu 1.370 miliarde dolari, sau cu 3,4%. Deşi scăderea reflectă în mare parte impactul dolarului puternic, analiştii de la HSBC notează că dolarul este încă moneda de referinţă la nivel mondial şi că datele arată cât de distructiv poate fi un dolar puternic pentru economia mondială. De ase­menea, ei atrag atenţia că aceste calcule demonstrează că programele de achiziţii de active lansate de băncile centrale din Europa şi Japonia nu au reuşit să stimuleze creşterea economiei globale.

Mai rău, spun analiştii de la HSBC, „creşterea stimulentelor financiare aplicate de Banca Centrală Europeană şi de Banca Japoniei s-ar putea să fi amplificat declinul economiei globale prin schimbările de direcţie ale cursu­rilor de schimb valutar.

Depre­cierile nu au reuşit până acum să producă exporturi suficient de mari pentru a impulsiona  creşterea la nivel general“.

Analiştii atrag atenţia că politicile de relaxare cantitativă nu au produs mai multă valoare decât au distrus şi că actuala recesiune în dolari este mai gravă decât cea din 2001.

În zona euro, producţia industrială a scăzut în august, iar declinul este pus pe seama încetinirii marilor economii emergente cum ar fi China.

 

Motorul german dă rateuri

La scăderea producţiei a contribuit cel mai mult Germania, inima indus­trială a Europei. Aici, din august până acum situaţia s-ar putea să se fi înrău­tăţit din cauza scandalului pro­vocat de acuzaţiile din SUA (confirmate de acuzat) că VW, cea mai mare companie germană, a trişat la testele de poluare. Acuzaţiile au provocat temeri că s-ar putea reduce cererea pentru autove­hi­cule germane şi că va fi afectată reputaţia produselor industriei din această ţară.

Iar un sondaj efectuat de institutul economic ZEW în rândul analiştilor financiari şi investitorilor sugerează că economia germană şi-a pierdut din putere în octombrie, din cauza scan­dalului VW şi a incertitudinilor legate de pieţele emergente. Indicatorul perspectivelor economice realizat pe baza acestui sondaj a scăzut de la 12,1 puncte în septembrie la doar 1,9 puncte.

Însă analiştii ZEW nu şi-au pierdut optimismul. „Cu toate acestea, performanţa economiei interne este încă bună, iar economia zonei euro continuă să-şi revină. Acestea fac improbabilă alunecarea economiei germane în recesiune“, a afirmat preşedintele ZEW Clemens Fuest, citat de MarketWatch.

Înapoi la CBOE Skew Index, acesta arată că traderii de pe burse cumpără opţiuni care aduc câştig doar dacă piaţa de acţiuni cade foarte mult. Indicatorul este cu 30% peste nivelul la care a încheiat luna septembrie, iar creşterea include un avans încă neexplicat de 10% luni. Nivelul de închidere de luni a fost de 148,92 de puncte, mai mare decât cel atins în 2006 înainte de implozia bulei imobiliare din SUA şi decât cel din 1998, când s-a prăbuşit fondul Long-Term Capital Management.

„Jucătorii iau în calcul o probabilitat» să se producă în următoarele 30 de zile. Steagul galben este fluturat. Fii cu ochii-n patru, stai în viaţă!“, spune Roberto Friedlander, analist la Brean Capital.